Lokalt

Skred ved Møns Klint fanget på kamera for første gang i 27 år

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Familie troede, at det var et tordenskrald. Men så begyndte en del af klinten at ryge i vandet.

Jeanette Varberg og hendes familie skulle fredag egentlig bare en sidste tur på Møns Klint i vinterferien inden turen hjem til Stensballe ved Horsens, hvor de bor.

Men imens de gik der på stranden, blev de vidne til noget, som meget få har set ved selvsyn – og som endnu færre har fanget på foto.

For 200 meter foran dem skete der et større skred fra den op mod 100 meter høje klint.

Jeanette Varberg nåede at fange øjeblikket med sit kamera på telefonen. En sådan dokumentation af et helt særligt naturfænomen er bestemt ikke hverdagskost – faktisk er det ifølge Jeanette Varberg, der til dagligt er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet, ikke sket siden 1994.

- Vi hører en torden – og jeg når at tænke, at de har ikke sagt, at der skal være tordenvejr – og så lige pludselig begynder der at ske aktivitet ved klinten, fortæller Jeanette Varberg til TV 2 ØST om det øjeblik, hvor hun blev klar over, at der var ved at ske et skred.

- Jeg tager min telefon lynhurtigt op af lommen og begynder at tage billeder – fordi jeg ved instinktivt, at det her er fuldstændigt unikt, og det sker så sjældent. Så jeg når at få taget en masse billeder.

Jorden rystede

Selv på afstand kunne familien mærke de svage rystelser i jorden fra de mange tons kalk, der styrtede ned mod stranden og ud i havet.

- Bagefter rammer chokket os, for vi tænker, om der går nogen derhenne, siger Jeanette Varberg.

Der er dog ingen meldinger om, at nogen er kommet til skade.

Familiens tur ned på stranden ved Møns Klint fredag var kommet i stand, efter at Jeanette Varberg og hendes mand, Klaus Risskov Pedersen, dagen forinden var på en gåtur langs Møns Klint og her så, at der var sket et skred i løbet af natten.

De fortalte om deres oplevelse til deres to børn, da de kom hjem – og de var ivrige efter at komme ned og se det nedfaldne klint ved selvsyn. Derfor blev en ny udflugt arrangeret.

- Jeg var lidt bekymret, for jeg ved, at der kan komme efterskred, så vi lavede en aftale om, at vi ikke gik for tæt på, fortæller Jeanette Varberg om overvejelserne ved at tage af sted.

På dette tidspunkt vidste ingen af dem, at de snart ville se et nyt skred med egne øjne – en oplevelse, der både er er blevet vinterferiens højdepunkt, men også en påmindelse om, at selv den danske natur kan være farlig, siger Jeanette Varberg.

- Derfor er det også vigtigt at understrege, at det er farligt at være dernede – man skal tænke sig om.

Nysgerrige bør tage sig i agt

Ifølge Michael Jørgensen, naturguide på Geocenter Møns Klint, er netop vinter og forår højsæson for skred på Møns Klint:

- Når vi har en vinter som i år, hvor der har været rigtig meget nedbør, og det så bliver koldt og frostvejr, som det har været nogle dage her, så fryser vandet i kridtet.

- Når det fryser, udvider vandet sig og laver nogle sprækker ind i klinten. Og når det så efterfølgende bliver tøvejr, løber der smeltevand ned gennem sprækkerne, og så løsner det sig i store flager af kridt, forklarer han.

Man skal altid færdes med varsomhed herude. Der er risiko for skred året rundt

Michael Jørgensen, naturguide, Geocenter Møns Klint

Det seneste skred måler ifølge Michael Jørgensen omkring 3000 kubikmeter – et stykke på cirka 30 gange 50 meter.

Sidst, der skete et skred fra netop denne del af klinten, var i 2009. Her faldt der 5000 kubikmeter kridt og ler ned.

- Nogle år er det bare nogle små skred med nogle få kubikmeter, der ryger ned – og andre år, som i år, er det lidt større skred. De helt store skred går der mange år imellem, siger han.

I 2007 indtraf "det største skred i 50 år" om natten mellem 26. og 27. juni i 2007. Her faldt omkring 460.000 tons kridt, sand og ler ned og dannede en ny halvø, som strakte sig 300 meter ud i Østersøen.

Det seneste skred på Møns Klint har ikke givet anledning til afspærring af området, men alle besøgende bør tage sig i agt, siger Michael Jørgensen:

- Man skal altid færdes med varsomhed herude. Der er risiko for skred året rundt, men især i vinter og forår. Derfor skilter vi også ved vores trapper, at færdsel er på eget ansvar. For vi kan ikke vide, hvornår det sker.

Møns Klint er samlet otte kilometer lang. Det højeste punkt er 128 meter over havets overflade.