Lokalt

11 er smittet med britisk mutation i børnehave - familier er også ramt

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Yderligere tre er smittet med den britiske mutation B117 i daginstitutionen Lillebo i Haslev. Flere pårørende til børn og ansatte er nu også smittet.

Antallet af coronasmittede i daginstitutionen Lillebo i Haslev vokser. Nu er 11 smittet - syv børn og fire ansatte. Det er tre flere end torsdag, hvor der var otte smittede.

Men smitten begrænser sig ikke kun til de 11.

- De 11 har jo familier, som også bliver testet positive nu, så man kan sige, det breder sig videre. Så det her med selvisolation er i hvert fald rigtig vigtigt, når man bliver testet positiv med en meget smitsom variant, siger Louise Lund, som er daglig pædagogisk leder af Lillebo.

Hendes indtryk er, at det er langt de fleste af de 11 smittede i børnehaven, der har smittet nogen hjemme i husstanden.

- De fleste steder får vi at vide, at husstanden også tester positiv for coronavirus. Der kan være enkelte søskende, som endnu ikke er testet positive, og det kan man jo undre sig over, eller også har familien været rigtig god til at isolere det barn, som har været nærkontakt til en smittet hernedefra.

Symptomerne er mildest hos børnene, mens nogle af de ansatte er mere medtagede, fortæller lederen.

Kunne ikke have handlet hurtigere

Det er første gang, at Faxe Kommune oplever så stort et udbrud af coronavirus i en daginstitution.

Louise Lund fik første melding om smitten i søndags, hvor et barn, der sidst havde været i institution om torsdagen, var blevet konstateret smittet med den britiske mutation B117. Samtidig udviste et par af de ansatte symptomer på coronavirus, og derfor blev børnehaven lukket ned fra mandag morgen.

- Jeg tænker ikke, vi kunne have handlet anderledes på det. Vi lukkede ned så hurtigt som muligt, da vi hørte, at nogen var testet positiv hernede, siger Louise Lund.

Jeg tror, at smitteudbruddet i Lillebo bliver inddæmmet i øjeblikket, fordi der er nogle søskende, som er hjemme på vinterferie

Henrik Reumert, centerchef, Børn og Undervisning, Faxe Kommune

Alligevel er det lykkedes for virussen at sprede sig yderligere.

Kolding spøger i kulissen

I Kolding er der lige nu et stort udbrud med den britiske mutation B117, og alle kommunens skoler og daginstitutioner lukkes nu ned. Det gør indtryk på Henrik Reumert, som er centerchef for Børn og Undervisning i Faxe Kommune

- Det er i hvert fald noget, der får os til at gøre os nogle tanker om, hvad det er, der venter os, når 0.-4. klasserne vender tilbage til skole igen lige om lidt, men også hvad det er, der sker ved den videre genåbning, som kan komme fra 1. marts måske, siger han.

Men netop det, at der lige nu er vinterferie på skolerne i Faxe Kommune, kan måske være en fordel.

- Jeg tror, at smitteudbruddet i Lillebo bliver inddæmmet i øjeblikket, fordi der er nogle søskende, som er hjemme på vinterferie, siger Henrik Reumert.

Dimensionering i børnehaven

På mandag åbner børnehaven i Lillebo op igen, men det bliver med indskrænket åbningstid. En mulighed, de nuværende coronaretningslinjer åbner for.

- Det er vi desværre nødt til. Så det vil sige, at fra på mandag har vi kun kapacitet til at have åbent fra klokken 8 til klokken 15.30 i Lillebo. Vi kan ikke flytte personale fra de andre dagtilbud over i Lillebo for at bevare den normale åbningstid, fordi så risikerer vi, at de bliver smittet, siger centerchef Henrik Reumert.

Der er nu 30 smittede med coronavirus indenfor den seneste uge i Faxe Kommune. Det er seks flere end torsdag. Dermed ligger kommunen på en trettendeplads over kommuner med flest smittede, viser tal fra Statens Serum institut.