Lokalt

Skolechef: - Urealistisk at teste alle skoleelever to gange om ugen

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Det bliver en kæmpe opgave, hvis alle elever fra 5. til 9. klasse skal testes to gange hver uge.

Undervisningsministeren lægger op til, at landets hjemsendte skoleelever skal testes to gange om ugen, hvis de skal tilbage i skolerne igen. Men skole- og dagtilbudschefen i Skive Kommune mener ikke, det er realistisk at teste alle elever fra 5. til 9 klasse to gange om ugen.

- Det bliver en meget vanskelig opgave. Jeg vil ikke sige, at den er umulig, men den bliver meget stor, og det har vi ikke nogen plan for lige nu, siger Jens Kvist, der er skole- og dagtilbudschef i Skive Kommune.

Han gætter på, at hvis alle elever fra 5. til 9. klasse i Skive Kommune skal testes for Covid-19 to gange om ugen, så vil det kræve mellem fem og ti fuldtidsansatte.

Minister: Ikke anden udvej end tests

Flere skoleledere påpeger også, at de ikke har midler til at teste alle de største elever to gange hver uge.

- Vi er en skole og har fokus på elevernes læring og trivsel, og det er det, vi bruger vores personaleressourcer til. Ud fra de ressourcer, vi har nu, så kan vi ikke lave et test-setup, som potentielt kommer til at omhandle 1.100 tests om ugen. Det kan ikke lade sig gøre, siger Per Munksgaard Olesen, der er skoleleder på Hurup Skole.

Men selvom både skoler og kommuner ikke kan se, hvordan de mange tests rent praktisk skal lykkes, så er det ifølge regeringen, det der skal til for at åbne op for flere elever på skolerne.

- Der er ikke rigtig en anden vej. Hvis ikke vi kan teste og bruge det supervåben, som testene er, så kommer der til at gå langt længere før, vi kan åbne skolerne, og derfor bliver vi nødt til at give det et forsøg, selv om vi er opmærksomme på, hvor stor en opgave det er, siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Hun mener, at test-indsatsen skal begynde i 8.- og 9.-klasserne.

Ifølge regeringens egne beregninger, kræver det på landsplan 160.000 daglige tests, hvis de ældste skoleelever skal sendes tilbage i skole.