Lokalt

Smitten eksploderer i Flensborg - nu indføres der natligt udgangsforbud

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Den britiske mutation er på spil i Flensborg, hvor der indføres ekstra bevågenhed, strammere isolationskrav og natligt udgangsforbud.

Der er brug for mere disciplin. Sådan lyder det fra pressetalsmanden for Flensborg kommune, Clemens Teschendorf, der i øjeblikket er vidne til et incidenstal på 181,9 smittede pr. 100.000 indbyggere i Flensborg.

Til sammenligning ligger det i Kolding Kommune på 190,3 - det næsthøjeste i Danmark efter Ishøj.

- Vi må simpelthen lave et opråb nu. Vi har en fornemmelse af, at folk overholder restriktionerne, men efter knap et år med restriktioner er det svært, siger talsmanden.

Flensborg er lige nu et brændende punkt for smitten i Slesvig-Holsten, hvor man i hele delstaten har et overordnet incidenstal på 55,8 smittede pr. 100.000 indbygger.

Kommunen har ikke et klart svar på, hvorfor smittetallet er nået dertil, men de er stærkt optagede af, om det er en af de kendte mutationer, man har med at gøre. En ud af tre smittede har nemlig en mutation af virussen, oplyser Flensborg kommune.

- Vi går ud fra, at det er den britiske mutation, vi har med at gøre, siger Clemens Teschendorf med henvisning til den smitsomme mutation B117, der først blev opdaget i Storbritannien.

På grund af den stigenden smitte indtræder der fra lørdag udgangsforbud i Flensborg mellem klokken 21 og fem om morgenen. Det oplyser ministerpræsident Daniel Günther ifølge Flensborg Avis på et pressemøde onsdag.

Øger bevågenhed

Ifølge Flensborg kommune er der ikke tale om større begivenheder, hvor det er mere ligetil at foretage en smitteopsporing. Derimod er det små udbrud over hele byen.

- Det er nemmere ved for eksempel et bryllup at følge smitteudviklingen. Men vi har forskellige smitteudbrud, som ikke hænger sammen, og det er en utrolig stor udfordring, forklarer Clemens Teschendorf.

Kommunen vil derfor sætte mere ind over for, at folk overholder restriktionerne. Et af tiltagene lyder på, at der kommer flere betjente på gaderne i Flensborg, som skal sikre, at folk bærer mundbind og holder afstand.

Derudover opfordres borgere i både 1. og 2. smittekæde at isolere sig selv, indtil et institut i Berlin har afgjort, om der er tale om en mutation eller ej. I Danmark opfordrer myndighederne nære kontakter til at isolere sig indtil, der er påvist en negativ test.

- Vi skal simpelthen bare komme afsted, så vi kan indkredse og stoppe mutationen. Det er en kamp mod virussen, fortæller han.

Testkrav øges

Omkring 50.000 danskere bor som en del af det danske mindretal i Slesvig-Holsten og nogle af dem i Flensborg, som arbejder i Danmark. Men fra i dag er der indført et øget krav for rejsende til Danmark, hvor man skal fremvise en negativ test, der er maksimalt 72 timer gammel, hvor man indtil i dag blot skulle fremvise én gang om ugen.

I Danmark er det ifølge Region Syddanmark gratis at blive kviktestet som dansker, og hvis du som udlænding har et anerkendelsesværdigt formål og kan dokumentere ophold i Danmark i mindst 24 timer.

For udlændinge i Tyskland koster en kviktest 299 kroner, medmindre man kan dokumentere, at man arbejder i Danmark - i så fald er det gratis.

Fra 1. marts kan alle tyskere også få en gratis kviktest, meddelte sundhedsminister i Tyskland Jens Spahn tirsdag.