Lokalt

Efter et halvt år har en del patienter fortsat ingen lugtesans, og overlæge tør ingen garantier give

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Resultater viser, at halvdelen af coronapatienterne mister deres lugtesans, og efter seks måneder har en del fortsa ikke fået den tilbage.

I et særligt ventilationsskab hos lugte- og smagssansambulatoriet ved Hospitalsenheden Vest i Holstebro står 48 penne med forskellige dufte. De bliver brugt til at teste blandt andet coronapatienter, der har mistet deres lugtesans.

Forskningen viser, at halvdelen af dem, der rammes af covid-19, også mister lugte- og smagssansen. Af dem har 85 procent dog fået sanserne tilbage allerede efter en måned. De resterende 15 procent har efter seks måneder stadig ikke genvundet deres sanser.

- Vi ved endnu ikke, om de bliver normale igen. Bare vi er forkølede, kan lugte- og smagssansen forsvinde nogle dage, og så kommer den igen. Men covid-infektionen arter sig noget anderledes, da det er et så langvarigt forløb, siger Therese Ovesen, der er overlæge på lugte- og smagssansambulatoriet, der også bliver kaldt flavour-klinikken.

Lugte- og smagssansambulatoriet på øre-næse-hals-afdelingen i Holstebro har et særligt skab til de mange penne med forskellige dufte.

Genoptræning af lugtesansen

Ambulatoriet i Holstebro er den eneste af sin slags i Danmark og har derfor patienter fra hele landet. Hvert år har de 500 patienter, og lige nu er omkring halvdelen af dem patienter med ødelagt lugtesans efter at have haft coronavirus.

- De fortæller blandt andet, at der sker en meget ubehagelig forvrængning af lugtene. Typisk over til noget råddent og svovlholdigt. Men trøsten er, at når forvrængningen kommer, så er det et tegn på at lugtesansen er ved at reparere sig, forklarer overlægen.

For dem, hvor lugtesansen ikke er på vej tilbage, er det vigtigt at træne.

- Vi vil gerne fremskynde det tidspunkt, hvor forbedringen sætter ind med lugtetræning. På den måde bliver den totale mængde af folk, der kommer sig også større, siger Therese Ovesen.

Vigtigt at træne

Overlægen påpeger, at det er vigtigt at begynde at træne lugtesansen allerede fra det øjeblik, man bliver syg og mister evnen til at genkende duftene.

- Vælg fire til fem velkendte dufte som citrus, rose, lavendel, kaffe eller eukalyptus og duft til dem i 20 sekunder to gange om dagen, siger hun.

Ifølge Lugte- og smagssansambulatoriet kan man også bruge krydderier, stærke madessenser eller æteriske olier. Man skal til gengæld undgå parfumer og kemiske opløsningsmidler som terpentin og eddikesyre.

Anbefalingen er, at man opbevarer duftene, som man skal lugte til, i lys- og lufttætte bøtter, og at man træner ti minutter to gange om dagen.

Når man genkender en duft, skal man udskifte den.

Lugte- og smagssansambulatoriet oplyser, at effekten af træningen kommer gradvist, og at der kan gå op til et år, før man oplever en virkning.