Lokalt

Kvinder får seksuelle tilbud, når de gamer

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Når danske kvinder sætter sig til at spille videospil, er det ikke ualmindeligt, at de bliver udsat for sexistiske og nedladende kommentarer.

- Lige så snart jeg nævner, at jeg er en pige, får jeg seksuelle tilbud og bliver nedgjort.

Sådan fortæller Kate Bay Thomsen, der oprindeligt kommer fra Holstebro, men i dag bor i Aarhus, om sine oplevelser med at spille online computerspil.

Kate Bay Thomsen er 27 år gammel. Hun har de seneste ti år brugt en del af sin fritid bag skærmen. For hende er timerne foran computeren en måde at stresse af på.

- Det påvirker mit humør rigtig, rigtig meget. Og det kan være svært at være i, hvis man ikke er vant til det, siger Kate Bay Thomsen

- Jeg føler mig krænket, og jeg føler, at jeg bliver såret rigtig grusomt på mine følelser, fordi jeg er en person bag en skærm, fortsætter hun.

- Are you a girl?

Også Ellie Anabell fra Spjald har gennem sine år som gamer skullet lægge øre til seksuelle tilnærmelser og nedladende kommentarer.

- Det starter som regel med: "Are you a girl?", fortæller Ellie Anabell.

Om man er god til at give blowjobs, eller om man lige har lyst

Ellie Anabell, Gamer, Spjald

Hun fortæller også om, hvordan de seksuelle tilnærmelser kan lyde.

- Om man er god til at give blowjobs, eller om man lige har lyst. Eller om hvis de følger dig på Twitch, kan de så ikke – hvad kan du vise dem?

Ligesom Kate Bay Thomsen bruger hun gaming til underholdning og afslapning i sin fritid.

- Jeg tror bare, at jeg bliver irriteret. Irriteret over, at folk ikke kan finde ud af at snakke pænt til hinanden. Irriteret over, at det skal gå udover spillet. Irriteret over, at det stadig – med alt det fokus, der har været på det – kan være et problem, at man er kvindelig gamer, siger Ellie Anabell.

Konsekvenserne af sexisme i gaming

Torill Mortensen er lektor på IT-universitetet i København, og hun har beskæftiget sig meget med kvinders position i gaming.

- Forskningen viser, at mange ikke kan lide at tabe til kvinder. Og det er særligt dem, der ikke er specielt dygtige selv. De føler, at når de ovenikøbet taber til kvinder, når de gamer, er det ekstra vanskeligt, siger hun som forklaring på, hvorfor kvinderne udsættes for sexisme.

Men hvordan påvirker det så kvinder, hvis de gentagende gange udsættes for nedsættende og sexistiske kommentarer?

- Når du allerede er marginaliseret i forhold til en gruppe, skal du være utroligt stærk for at kunne tåle at være den eneste af din slags, som er til stede, siger Torill Mortensen.

En anden, der også ved noget om, hvordan sexisme i gaming påvirker de kvinder, det går udover, er Morten Saxtorff. Han er psykolog og har specialiseret sig i netop e-sport og gaming.

- Når man bliver holdt uden for noget på baggrund af et køn – altså noget, man ikke bare lige kan ændre på – så er det klart, at det kommer til at påvirke ens selvforståelse i forhold til det køn, siger Morten Saxtorff.

- Man kan godt blive en lille smule forvænt med at blive kaldt nogle virkelig grimme ting eller forvænt med at skulle sætte et skjold op. Så hvis man nu sad og spillede Counterstrike og blev kaldt rigtig mange grimme ting, kunne man måske godt tage det skjold med ud i sit liv, og det er farligt, fortsætter han.

Kulturen skal ændres

Fordi sexismen kan have konsekvenser for de kvinder, der udsættes for den, er det relevant at kigge på, hvordan man kan løse problemet. Det er dog ikke helt lige til.

- Hvordan kommer man så til livs, at der er nogle meget strukturelle problemer i forhold til både sexisme og andre ting? Jamen, hvis vi kunne svare på det nemt, så tror jeg, at vi skrev en bog og var millionærer, siger psykolog Morten Saxtorff.

Dog er der nogle bud på, hvordan det kan gribes an. Og et af de bud lyder på, at spilproducenterne skal tage et ansvar.

Grundlæggende tror jeg, at det handler om at få trukket gamingkultur ud af teenageværelserne og ind i foreningerne eller ind i skolelivet

Morten Saxtorff, psykolog

- Man skal tænke over, hvordan man designer spil. Hvad er indholdet i spillene? Hvem er protagonister? Hvem er antagonister? Hvem er ofre? Man skal tænke over, hvordan man fremstiller vores kultur, siger lektor Torill Mortensen.

- Giver man de forskellige spillere nogen at identificere sig med? Giver vi dem mulighed for at være en kvindelig helt eller en transkønnet helt eller en homoseksuel helt? Hvilke muligheder for både at føle sig stærk og hvilken mulighed for at vinde giver spillet os?, fortsætter hun.

Derudover kan en del af løsningen også være at få ændret den kultur, som er herskende i gaming.

- Grundlæggende tror jeg, at det handler om at få trukket gamingkultur ud af teenageværelserne og ind i foreningerne eller ind i skolelivet og så videre. Når det sker, får man mulighed for som voksenkultur at påvirke ungdomskulturen, siger Morten Saxtorff.

Kvindernes løsning

Det at få ændret en kultur kan være en langvarig proces, og derfor har Ellie Anabell også fundet et alternativ til at undgå de sexistiske og nedladende kommentarer.

- Jeg har bare valgt solo-queue (tilfældigt udvalgte medspillere, red.) fra, så nu spiller jeg bare med venner, og det gør tingene en del nemmere. Og så kan man altid mute det andet hold i chatten. Så slipper du helt for det. Så er det hyggeligt igen, siger hun.

Torill Mortensen fortæller også, at der er andre måder at komme uden om sexismen på.

- Mange kvinder bruger faktisk teknologi til at forsvinde og være usynlige. De bruger systemer, som forvrænger stemmen, så man ikke kan høre, at de er kvinder, hvis de taler på voice-chat eller andre stemmebaserede systemer, siger IT-lektoren.

For Kate Bay Thomsen er håbet for fremtiden som kvindelig gamer i hvert fald klart:

- Jeg håber bare på, at vi er ligeværdige. Jeg håber ikke på, at kvinder skal komme ind og tromle det hele, for det er ikke det, vi ønsker. Men jeg ønsker, at der er flere, der får tilbuddet om at udnytte den hobby, som de ligesom gerne vil, siger hun.