Borgmester gider ikke mere - og frygter, at kommunen helt vil forsvinde
Fanøs borgmester genopstiller ikke. Nu "truer" hun med, at den lille ø-kommune må blive en del af den store Esbjerg kommune.
Det elendige samarbejde i Fanø Byråd kan få alvorlige konsekvenser for vadehavsøen. Det mener både borgmester Sofie Valbjørn, Alternativet, og viceborgmester Erik Nørreby, Venstre.
Hun ser det som en mulighed - eller risiko - at Fanø må blive en del af Esbjerg kommune.
- Hvis vi som lille kommune ikke formår at gribe og udnytte de styrker, vi har ved at være en lille kommune, så er der kun ulemperne tilbage. Og så tror jeg desværre, at fremtiden vil indhente os.
"Forræderi"
Hun har nu sagt stop. Sofie Valbjørn genopstiller ikke ved kommunalvalget til november. Også byrådsmedlem Kristine Kaas Krog fra Lokallisten har valgt ikke at genopstille.
De gør op med et elendigt samarbejde i byrådet.
Vi skruer lige tiden tilbage til sidste kommunalvalg i 2017. Her opstod der en helt speciel situation: Kristine Kaas Krog gik ud og fortalte pressen, at hun nu var borgmester - i den tro, at hun havde et flertal bag sig. Et flertal, der talte Sofie Valbjørns ene mandat.
Men Sofie Valbjørn gik i sidste øjeblik over til den "anden gruppe", der især består af Venstre. Flertallet tippede over, og pludselig var Kristine Kaas Krog ikke borgmester alligevel. Den post gik til Sofie Valbjørn. Ord som "forræderi" blev nævnt.
Skader lokaldemokratiet
Frustration, skuffelse og endda bitterhed fyldte byrådssalen hver gang, de 11 politikere holdt møde. Siden har samarbejdet været som en både hostende og haltende patient.
Erik Nørreby har været gennem otte konstitueringer (altså hvor byrådet finder ud, hvem der skal have de forskellige poster inklusiv borgmesterposten), og han har ikke oplevet noget lignende før.
- Normalt går man og er sure på hinanden i 2-3 måneder bagefter, men så begynder man at samarbejde. Her er man stadig sure på hinanden efter tre år. Det går ud over det lokale demokrati, siger han.
Dårlig reklame
De to - Erik Nørreby og Sofie Valbjørn - deler frygten for, at det bliver svært at rekruttere nye lokalpolitikere. De 11 politikere i byrådet har i hvert fald ikke gjort god reklame for lokalpolitik.
- Med det dårlige samarbejde har vi som noget nyt fået nogle uendelig lange møder. Vi har udvalgsmøder, der starter klokken tre om eftermiddagen, og som stadig ikke er færdige klokken ni om aftenen. Der er ikke mange med en familie, der kan kapere det her oveni en arbejdsdag, siger han.
- Vi kan godt
Christian Lorenzen fra Det Konservative Folkeparti og i opposition til flertallet, har før kritiseret de mange snævre 6-5-afgørelser i byrådet. I dag siger han, at der er udfordringer med samarbejdet, men lægger samtidig vægt på, at byrådet har gennemført det største og ofte sværeste opgave: At lave et kommunalt budgetforlig i enighed tre år i træk - i en svær økonomisk situation.
- Det synes jeg vidner om, at samarbejdet kan fungere, siger han.
Sofie Valbjørn håber dog, at hendes udmelding betyder, at der trods alt kommer nye kræfter til.
- Jeg håber, at nogen vil sige "det skal da være løwn" og vil kaste sig ind i det og vil være med til at skabe en positiv ånd, siger hun.