Lokalt

Alternativet-borgmester genopstiller ikke

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Fanø skal have ny borgmester. Sofie Valbjørn stiller ikke op som borgmesterkandidat til det kommende kommunalvalg.

Efter tre år som borgmester i Fanø Kommune har Sofie Valbjørn besluttet, at hun ikke stiller op til kommunalvalget i november.

- Jeg har gjort mig mange tanker og opvejet for og imod at tage fire år mere, siger hun.

Juleferien er derfor blevet brugt på at kigge på de gode opgaver og resultater, og hvorvidt det var muligt at arbejde på den måde, der driver hende.

- Da jeg stillede op, var det, fordi jeg kunne se et kæmpe potentiale i Fanø. Der er ikke langt fra borger til politiker, og det var muligt at gøre nogle ting, fortæller Sofie Valbjørn.

Men det var ikke nok.

Jeg må drage konsekvensen af, at der ikke er opbakning til den måde, jeg arbejder på, og så er det mig, der trækker mig

Sofie Valbjørn

Svært at samle folk

Da hun henover julen gjorde status på de første år i borgmesterstolen, vejede de gode ting ved jobbet ikke tungest.

- Jeg synes ikke, jeg oplever, at byrådet er med på at arbejde på den måde. Jeg synes, jeg sidder i et byråd, hvor man i for høj grad er optaget af egne projekter og egne vælgeres interesser, siger Sofie Valbjørn.

Hun har haft fokus på at arbejde for hele Fanø, og nu har hun altså besluttet, at det ikke kan lade sig gøre.

- Vi er syv lister i byrådet, så der skal indgås en masse kompromiser. Det, synes jeg, er virkelig spændende, hvis vi skulle tage de diskussioner. Men kæmper man for enkelte borgeres sager, bliver det en enkelt borgers utilfredshed, fremfor om det er det rigtige for Fanø.

Derfor har hun besluttet, at det er hende, der må gå.

- Jeg må drage konsekvensen af, at der ikke er opbakning til den måde, jeg arbejder på, og så er det mig, der trækker mig, siger Sofie Valbjørn.

- Derfor kan jeg bruge mine kompetencer et andet sted end i Fanø byråd.

Åben for fremtiden

Selvom hun nu har meldt ud, at hun ikke kommer til at stå i spidsen for Fanø kommune efter kommunalvalget, har hun ikke tænkt sig at stoppe arbejdet.

- Jeg har stadig et år tilbage som borgmester, og jeg kommer til at bruge det på at knokle videre for Fanø og trække kommunen i den retning, jeg mener, er den rigtige, siger Sofie Valbjørn.

Tiden skal også bruges på at udforske fremtidens muligheder, og hvor hun kan bruge sine erfaringer. Hun har blandt andet orlov fra sit job i Esbjerg Kommune, hvor hendes erfaringer eventuelt kan bruges.

- Jeg brænder stadig for den grønne omstilling, så det kan også være i den retning. Der er mange steder, jeg kan udforske, siger hun.

Lige nu har hun ingen planer om at forlade øen, men fremtiden er åben.

- Man skal aldrig sige aldrig. Min mand og jeg har haft planer om at bo i et andet land, det kan være, det skal være nu.