Lokalt

Stikket har givet Arne livet tilbage: - Nu er det værd at eksistere igen

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Siden onsdag er flere 65+-årige blevet vaccineret mod covid-19. Én af dem, der nu har fået første dosis, er 80-årige Arne Bach.

Efter ti måneder med restriktioner, nedlukning og i det hele taget en anderledes hverdag er vaccinen, der forhåbentlig vil ændre tilværelsen for mange, endelig kommet. En af dem, der længe har ventet på den, er 80-årige Arne Bach fra Ringkøbing.

- Det har jeg sagt hele tiden, at hvis den kommer, så vil jeg være med. For hvis det er måden på at få det hele til at dø ud, så må vi være med simpelthen, siger Arne Bach.

Onsdag 6. januar begyndte man at vaccinere borgere uden for plejehjemmene. Det var her, Arne Bach fra Ringkøbing fik muligheden for at tage turen til Herning for at få første dosis af vaccinen.

- Jeg sagde ja med det samme og sagde også til min søster, da vi kom hjem, og maden stod der: ”Nu går jeg ind og finder en flaske rødvin – det skal fejres det her, at vi kom så langt”, fortæller Arne Bach.

Det har været en frygtelig periode. Nu synes jeg, det er værd at eksistere igen.

Arne Bach, Pensionist, Ringkøbing

På grund af hans høje alder er han en af de særligt udsatte, og derfor har det sidste års tid ikke budt på særligt mange oplevelser eller komsammener.

Det håber Arne Bach, at vaccinen nu vil ændre på.

- Det har været en frygtelig periode. Nu synes jeg, det er værd at eksistere igen. For sidste år, da det var mørkt og trist, der synes jeg godt nok, at hvis det skulle fortsætte sådan, så kan det være det samme, siger Arne Bach.

Ensomme glædes over vaccinen

Arne Bach vil ikke mene, at han det seneste år har været ensom. Han har aldrig haft en kone og er derfor vant til at være alene. Der er dog mange andre jævnaldrende, der har følt sig meget ensomme på grund af coronavirussen.

- Det har været ensomt for mange af dem. Mange har kun haft telefonkontakt med børn, venner og naboer og kun spartanske besøg. De bliver triste til mode og passive. Der bliver noget at samle op bagefter, for det påvirker en, at man er så meget alene, siger Birgit Wang Nielsen, der er enhedsleder i Ringkøbing-Lem Hjemmepleje.

Der bliver noget at samle op bagefter, for det påvirker en, at man er så meget alene.

Birgit Wang Nielsen. Enhedsleder, Ringkøbing-Lem Hjemmepleje

Hun peger på, at ensomheden især er stor hos ældre, der bor i egen bolig. Og det er formentlig medvirkende årsag til, at mange takker ja til vaccinen, så snart de får den tilbudt. Ud af de første 115 borgere, som Ringkøbing-Lem Hjemmepleje spurgte, takkede kun fem nej.

- På plejehjem har man kunnet spise sammen på afstand og se nogle andre. Det er hårdere for dem, der sidder én og én hjemme, fordi de ikke har turdet at besøge hinanden, siger Birgit Wang Nielsen.

For Arne Bach betyder vaccinen nu, at han langt om længe kan se frem til at fejre sin 80 års fødselsdag.

- Den skal holdes, når vi kommer hen, så alle kan være med. Der kommer et par 100 eller noget. Der skal holdes fest. Det skal fejres, lyder det fra en glad og vaccineret Arne Bach.