Corona har givet ung kvinde betændelse i blodkarrene – mors opråb delt 19.000 gange

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Freja Thybo er kun er 20 år gammel, men har fået den kroniske sygdom vaskulitis.

Covid-19 kan ramme alle, og selvom det i første omgang kan virke harmløst med lidt influenzasymptomer, kan alvoren komme til syne senere.

Det mærker den 20-årige Freja Thybo fra Aalestrup i dag på egen krop, efter at hun i august blev smittet coronavirus.

Gå nu ud og få taget den vaccine, så vi kan få den her sygdom udryddet

Sanne Thybo, mor til Freja Thybo

- Jeg havde det rigtig dårligt i tre og en halv dag, men det var det. Jeg har ikke tænkt på det efterfølgende, men troede, at det var ovre, fortæller den unge pige.

Desværre har Freja Thybo fået senfølger af virussen, og få måneder efter at hun blev smittet, fik hun i december konstateret vaskulitis, der er en kronisk betændelse i blodkarrene.

Det har fået hendes mor, Sanne Thybo, til tasterne på Facebook, hvor hun opfordrer alle til at tage imod den nye vaccine.

Opslaget er delt mere end 19.000 gange, og selvom det i første omgang kun var tiltænkt de nærmeste, er Sanne Thybo nu nået ud til langt flere, end hun kunne have forestillet sig.

- Jeg har fået henvendelser fra folk fra både Norge, Sverige og Dubai, der har rakt ud for at hjælpe eller spurgt ind til, hvad det her er for en sygdom, siger hun.

Covid-19 giver senfølger

Vaskulitis kan sætte sig i blodkarrene eller organer som nyrerne, hjertet eller lungerne og kan ofte ses på huden i form af mindre eksemprikker, men kan også vise sig som store sår.

Det er en følgevirkning af infektioner generelt, så det er noget, vi skal være opmærksomme på også kan være et tegn på covid-19

Kristian Arvesen, specialelæge i hudsygdomme på Aalborg Universitetshospital

Det er ikke tilfældigt, at den unge Freja Thybo er blevet ramt af den kroniske sygdom.

- Hvis vi kigger på det, der er skrevet rundt omkring i verden efter covid-19, så er vaskulitis noget, man oftere ser ved børn og yngre personer, fortæller Kristian Arvesen, der er speciallæge i hudsygdomme på Aalborg Universitetshospital.

- Det er en følgevirkning af infektioner generelt, så det er noget, vi skal være opmærksomme på også kan være et tegn på covid-19. Vi har fået mere at lave, efter at den her store pandemi er kommet, siger han.

- Pas på jeres børn

For Freja Thybo er sygdommen kommet til udtryk som udslæt på både arme og ben, og selvom hun nu bliver behandlet, kan hun risikere, at det aldrig forsvinder.

Hun håber, at morens opslag får andre til at tænke sig om.

- I starten var jeg ikke meget for, at mine fødder skulle på internettet, men jeg er glad for, at budskabet bliver spredt. Jeg synes, at det er dejligt, at det gør noget, for så er der en lille positiv ting ved det, fortæller hun.

Også hendes mor håber på en positiv afslutning på hendes datters triste historie.

- Gå nu ud og få taget den vaccine, så vi kan få den her sygdom udryddet, så der ikke er så mange unge mennesker, der bliver ramt af en kronisk sygdom ovenpå det her, siger Sanne Thybo.