Lokalt

Minkarbejder har én måned til at finde et job - ellers bliver han sendt hjem efter 8 år i Danmark

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Nikolaj Mykolaichuk har boet og arbejdet på en minkfarm i Danmark i næsten otte år, men familien risikerer snart at blive sendt hjem til Ukraine.

Minkarbejderen Nikolaj Mykolaichuk fra Bækmarksbro har et problem.

For tiden går han og gør rent på den minkfarm, som snart er hans tidligere arbejdsplads, efter minkene i Danmark er blevet aflivet. Når den er ren, står han uden job.

Det vil få store konsekvenser for ukraineren og hans familie, der har boet i Danmark i næsten otte år.

- Hvis jeg ikke har et job, har jeg ikke noget visum. Hvis jeg ikke har et visum, har jeg heller ikke tilladelse til at være i Danmark, siger Nikolaj Mykolaichuk.

Der er mange minkarbejdere, der er i samme båd som Nikolaj Mykolaichuk. Langt de fleste minkarbejdere kommer nemlig fra lande uden for EU med en midlertidig opholdstilladelse, og derfor må de kun opholde sig i landet i én måned uden et job.

Finder de ikke et job, bliver de og deres familier smidt ud af Danmark.

Vi har brug for deres hænder, for vi skriger efter arbejdskraft

Hans Østergaard, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune

Derfor har tre vestjyske borgmestre sendt et brev til integrationsminister Mathias Tesfaye (S), hvor de beder om hjælp.

- Jeg synes ikke, det giver mening, at man giver de her mennesker en måned til at finde et nyt job. Det er mennesker, der har bosat sig her, stiftet familie her og bruger vores skoler og børnehaver, som man sender ud. Jeg synes ikke, det er i orden, siger borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V), der har sendt brevet sammen med borgmestrene i Varde og Lemvig Kommune.

- Når vi tager til Ukraine, er vi gæster

Nikolaj Mykolaichuk og hans kone, Nataliia Mykolaichuk, har sammen to børn. Den ældste går i anden klasse på Tangsø Skole i Bækmarksbro.

Oven i det har parret lige fået et nyt barn, og de ser meget gerne, at den lille ny også kan få en dansk skolegang.

- Vi skal finde en måde at blive her i Danmark på. Jeg kan godt lide Danmark, og jeg tror, det er bedre for vores børn at vokse op her. Når vi tager til Ukraine, er vi gæster dernede. Jeg ved ikke hvorfor, men det føler vi, siger Nataliia Mykolaichuk.

Borgmester Hans Østergaard ser da også meget gerne, at familier som Mykolaichuk kan blive i Vestjylland.

- Vi har brug for deres hænder, for vi skriger efter arbejdskraft. Derfor er det vigtigt for os, at de kan blive her. Lige præcis i den her situation bør man finde nogle regler, der kan dispensere, så man kan finde løsninger for de her familier.

Reglerne bliver ikke ændret

Som situationen er lige nu, er der ikke noget, der tyder på, at familien Mykolaichuk får en hjælpende hånd fra integrationsministeren.

Jeg kan godt lide Danmark, og jeg tror, det er bedre for vores børn at vokse op her

Natalia Mykolaichuk, hustru til Nikolaj Mykolaichuk

I et skriftlig svar til TV MIDTVEST skriver Mattias Tesfaye følgende:

- Det er ikke en nem situation, de her mennesker står i. Men vi skal samtidig huske på, at rigtig mange mennesker i andre brancher også har mistet deres job på grund af corona. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at holde hånden under økonomien og skabe arbejdspladser. Det vil gavne både danskere og udlændinge, som leder efter job.

- Men vi ser ikke den her situation som en anledning til at lempe på reglerne for permanent opholdstilladelse ved for eksempel at lave særordninger eller sætte folk foran i køen.

Kun tilladelse til arbejde inden for landbrug

Det svar falder ikke i god jord hos Hans Østergaard.

- Det er jeg ked af, at det forholder sig på den måde, og jeg håber, at han vil bruge lidt mere tid på at tænke sig om.

Er I ikke bare nødt til selv at gøre mere for, at de kan blive i Danmark, når I har så meget brug for dem?

- Vi kan ikke ændre på udrejsereglerne i hvert fald, så jeg tror ikke, vi kan gøre mere, end vi gør i forvejen, siger Hans Østergaard.

Det lægger pres på Nikolaj Mykolaichuk, der snart skal på jobjagt. Hans kommende arbejde skal også være inden for landbruget, da hans opholdstilladelse kun tillader, at han arbejder i den branche.

Han har da også nogle bud på, hvilke jobs han måske kan tage.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at blive i Danmark. Jeg skal selvfølgelig ud og lede efter et nyt job, men jeg ved ikke, hvad det bliver endnu. Jeg kan måske arbejde med køer, grise eller høns, siger Nikolaj Mykolaichuk.

Der er godt 200 ukrainere, der har arbejdet med mink i Danmark.

Borgmestre beder minister om en hjælpende hånd, så udenlandske minkarbejdere kan blive i landsdelen. Video: TV Midtvest