Lokalt

Gigantisk klump ungt rav landet i Hanstholm - kan være verdens største

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Auktionshuset Lauritz har vurderet det store stykke ungt rav til 300.000 kroner.

En stor ravfarvet klump på mere end 275 kilo er lige nu på auktion hos auktionshuset Laurtitz, der har vurderet klumpen til 300.000 kroner.

Der er tale om et stykke fossilt kopal - også kaldet ungt rav – som ifølge auktionshuset kan være verdens største.

Kopal er en fællesbetegnelse for en række forskellige sorter af harpiks og derfor et forstadie til rav. Der skal gå adskillige millioner år, før den store klump kopal vil blive til rav, som vi kender det fra for eksempel smykker.

Kom i land i Hanstholm

Kopalet er fundet i Skagerrak, hvor en fiskertrawler fik den i nettet. Den blev herefter landet i Hanstholm Havn, skriver Lauritz.com i en pressemeddelelse.

- Vi var ved at tabe både næse og mund, da vi så den enorme klump. Jeg har aldrig set noget lignende. Den er jo utrolig smuk på sin helt egen rustikke, upolerede måde, og så dufter den markant, men lækkert af harpiks. Jeg forstår godt, at kopal har været og stadig bliver brugt i forbindelse med forskellige ceremonier. Duften skaber en særlig stemning, fortæller Ané Gyldholm, der er filialdirektør hos Lauritz.com i Aarhus i pressemeddelelsen.

Fra slutningen af sidste istid

Det store stykke unge rav stemmer antageligt fra slutningen af sidste istid, hvilket gør det cirka 20.000 år gammelt. Det viser undersøgelser af geologer fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, som auktionshuset har fået foretaget.

Der vil være hammerslag på det store stykke af slagsen 17. december 2020. I skrivende stund lyder højeste bud på 150.000 kroner.