Grundvandet kan allerede været blevet forurenet: - Kommer til at svuppe i døde mink

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Efter undersøgelser har vist, at der er risiko for, at de begravede mink allerede har forurenet grundvandet, kræver politiker handling.

Der er risiko for, at væske fra de millioner af nedgravede mink i Kølvrå ved Viborg og Bovtrup ved Holstebro allerede har forurenet grundvandet i områderne.

Det viser en rapport, som De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) og Danmarks Teknologiske Institut har lavet for Miljøstyrelsen, skriver Radio4.

Miljøstyrelsen bestilte rapporten 23. november og modtog den 4. december.

Ifølge statsgeolog og afdelingschef i Geus Claus Kjøller, der er en af forskerne bag rapporten, er risikoen for forurening overhængende.

- Under en række antagelser kan det øverste grundvand allerede være blevet forurenet, siger han til Radio4.

Opfordrer myndighederne til at lave målinger

Claus Kjøller siger, at der skal laves konkrete målinger ved og under minkgravene, før man med sikkerhed kan sige, om der siver forurenende stoffer ned i grundvandet.

Rapporten opfordrer myndighederne til straks at igangsætte disse målinger.

En anden central anbefaling i rapporten lyder, at der hurtigst muligt skal laves tag over minkgravene. Det skal gøres for at undgå, at regn fremskynder nedsivning af de skadelige stoffer til grundvandet.

Vækker vrede hos Danske Vandværker

Hos Danske Vandværker, der er brancheorganisation for landets vandforsyninger, vækker rapporten vrede.

- Det er dybt bekymrende, og det bekræfter jo, at når vi har rejst de spørgsmål, vi har, så har der været grund til det, siger formand Susan Münster til Radio4.

Det er blandt andet den ene minkgrav ved Kølvrå i Viborg Kommune, der er placeret meget tæt på det lokale vandværk.

Vil have minkene gravet op: - Kommer til at svuppe i døde mink

Karsten Filsø (SF), der er, der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune. vil have minkene gravet op og sendt til destruktion på eksempelvis forbrændingsanlæg så hurtigt som muligt.

- Vi ved, at minkene ligger meget tæt på det øvre grundvandsmagasin, og vi ved, at der vil komme meget mere nedbør her i vintermånederne. For at sige det rent ud, så kommer grundvandet til at stå og svuppe i de døde mink, siger Karsten Filsø til TV Midtvest.

Han fortæller, at grundvandet bevæger sig mellem de øvre og nedre grundvandsmagasiner. Det er de nedre magasiner omkring Bovtrup, som drikkevandet bliver hentet fra til blandt andet Holstebro by.

- Vi ønsker, at de mink skal væk hurtigst muligt. Vi har ikke tid til at vente på, at der går halve eller hele år med, at tingene bliver undersøgt tilstrækkeligt. De her mink skal op ganske snart og hellere i morgen end i overmorgen. Vi ved godt, at det ikke kan lade sig gøre rent praktisk, men vi er nødt til at sætte gang i, at minkene bliver gravet op igen og kørt væk til destruktion.

Miljøstyrelsen undersøger området

Der er indtil videre lavet geofysiske undersøgelser ved både Kølvrå og Bovtrup, og der er udført boringer, hvor der er udtaget jord- og grundvandsprøver.

Styrelsen oplyser, at formålet med de nuværende undersøgelser er at få kortlagt miljøtilstanden i området, inden der sker en eventuel miljøpåvirkning fra de nedgravede mink.

Miljøstyrelsen oplyser til Radio4, at der endnu ikke er truffet en beslutning om at bygge tag over minkgravene.

Miljøstyrelsen oplyste i en pressemeddelelse onsdag, at styrelsen er i fuld gang med at undersøge området omkring de nedgravede mink.