Lokalt

Kæmpe affaldsbrand slukket efter 10 ugers kamp - nu står man med et nyt problem

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Roskilde Brandvæsen har den seneste uge været i gang med en endelig nedslukning.

Efter mere end ti uger med kontinuerlig ild i en kæmpemæssig affaldsbunke hos virksomheden Solum nær Roskilde er branden nu endelig slukket.

De skriver Roskilde Kommune tirsdag på sin hjemmeside.

- I fredags fik vi lavet nye termiske målinger af området. Målingerne viste, at selve branden, altså den bunke, der oprindeligt brød i brand, nu er slukket. Bunken vil stadig lugte lidt, da der stadig er en del aske, men det vil langsomt aftage, siger operativ leder Bo Henrik Jensen.

Roskilde Brandvæsen har de seneste uger været i gang med slukningen – som altså nu er lykkes.

Næste udfordring er den over 300 meter lange jordvold, der blev etableret for at forhindre branden i at sprede sig.

- De jordvolde, der er etableret som sikring rundt om bunken, er vi i gang med at fjerne. Når vi flytter jorden, opstår der enkelte mindre brande. Det sker, fordi gløderne langt nede i jordvoldene får tilført ilt, siger Bo Henrik Jensen.

Sammen med førende eksperter på området er Roskilde Brandvæsen meget overrasket over, at der efter så mange dage, stadig er gløder langt nede i jordvolden.

- Men det kan vi altså konstatere, at der er, og det er vi nu i gang med at håndtere, siger Bo Henrik Jensen.

Affaldsbunke højere end tilladt

Han forklarede i sidste uge, hvordan gløderne langt nede i jordvoldene stadigt er så varme, at de bryder i brand 20 sekunder efter, at man har gravet jorden af.

Affaldsbranden brød ud natten til den 19. september, da der gik ild i en 800 kvadratmeter stor bunke haveaffald på 30.000 tons, der ragede 12 meter i vejret.

Det kom siden frem, at bunken var stablet langt større end det tilladte i lokalplanen. Naboer har også fortalt, at de flere dage inden branden brød ud advarede kommunen om lugt af røg fra området.

Men ild i bunken gik der altså, og i løbet af kort tid stod det klart for beredskabet, at branden var så overophedet, at slukning ikke var mulig.

Kernen i midten af branden, der på et tidspunkt nåede at blive 700 grader varm, har nemlig været umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

Privatfoto,

Politianmeldelse

I stedet har beredskabet fokuseret kræfterne på at sikre sig, at branden ikke har bredt sig. Og så har de forsøgt at dække bunken med jord for at kvæle branden.

Og selvom den metode i første omgang viste sig nogenlunde effektiv, var det ikke nok til at slukke branden, som nu har ulmet uafbrudt i mere end to måneder.

For to uger siden kom det frem, at Roskilde kommune har besluttet at politianmelde Solum, da kommunen har mistanke om, at Solum har opbevaret brændbart materiale uden at ansøge om tilladelse, og at reglerne om brandsikkerhed derfor ikke er overholdt. Det, mener Roskilde Kommune, kan være årsagen til, at den nuværende brand har været så omfattende og langvarig.

Solum oplyste dog efterfølgende, at "politianmeldelsen bygger på forkerte konklusioner". Solum understreger også, at man har søgt de nødvendige tilladelser.