Lokalt

Minister mødte op til demonstration mod regeringen: - Få Mette til at gå af, lød vrede tilråb

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det var som at træde ind i løvens hule, da fødevareminister Rasmus Prehn (S) lørdag middag gik på talerstolen.

Han blev mødt med en række kritiske tilråb, blandt andet at statsminister Mette Frederiksen skulle gå af.

- Jeg er kommet som fredsmægler - og jeg er kommet for at lytte. Sådan lød det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), da han lørdag middag talte for flere end 500 særdeles kritiske røster ved Park Vendia i Hjørring.

Talen blev holdt i forbindelse med den store demonstration, som gruppen Vendsyssel Står Sammen havde arrangeret for dels at støtte de danske minkavlere og dels at gøre opmærksom på, at der efter gruppens mening er noget helt galt i regeringens håndtering i sagen om fundene af coronavirus i nordjyske minkfarme.

Rasmus Prehn, der er valgt netop i Hjørring-kredsen, havde takket ja til at holde tale og komme i dialog med de vrede primært landmænd, der var mødt op.

- Der er dem, der har advaret mig mod at komme her i dag. I er meget kritiske over for regeringen - jeg er kommet for at lytte, fordi jeg ved, det er vigtigt, at vi skal samarbejde, og det er vigtigt med dialogen, sagde Rasmus Prehn blandt andet fra talerstolen.

Talen i Hjørring var i øvrigt hans første officielle som fødevareminister - uden for Slotsholmen.

- Og ja, jeg kan høre på jer, at I vil at nogle skal gå af, og jeg er kommet for at beklage og undskylde, at der er sket fejl i regeringens håndtering af minksagen. Men det er vigtigt at holde for øje, at regeringen kun har haft et eneste ønske i det her, og det er et sikre folkesundheden, lød det fra Rasmus Prehn fra talerstolen.

Han understregede, at det glædede ham, at folk benyttede sig af retten til at demonstrere, og han håbede, at folk ville tage imod hans udstrakte hånd om samarbejde og dialog.

Fødevareminister Rasmus Prehn holdt lørdag tale ved en traktordemonstration. Video: TV 2 Danmark

Konservative: En skandale

Et andet nordjysk folketingsmedlem var også på talerstolen foran de flere hundrede fremmødte demonstranter, der var mødt frem ved Park Vendia med traktorer og skilte; nemlig Per Larsen (K), der selv er bosat i Hjørring.

Mens Rasmus Prehn fik kritiske tilråb, var der klapsalver til konservative Per Larsen, da han kaldte regeringens håndtering af minksituationen en skandale.

- Det er ganske forfærdeligt, det der er sket i minkbranchen. At man ødelægger et helt erhverv uden at afsøge alternative muligheder. Sådan som jeg fornemmer det, så var regeringens støttepartier ikke engang involverede. Ja, så er det en skandale, lød det blandt andet fra Per Larsen.

Det er hans vurdering, at det foreløbig har kostet 6000 arbejdspladser, efter at regeringen har nedlagt minkerhvervet, og regningen bliver ifølge hans beregninger blive dyr.

- Jeg tror, det kommer til at koste 20 milliarder kroner det her. Og det er penge, som vi kommer til at mangle i blandt andet sundhedsvæsnet. Det er altså penge, der er smidt i kloakken. Det er skandaløst, og der er skabt en tillidskrise, og man kan fornemme, at folk har fået nok, sagde Per Larsen.