Mink-sagen

Løsslupne mink skaber ravage - landmand i Hundborg mistede 25 høns

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Ved masseaflivning af mink kan det ske, at det lykkes enkelte dyr at stikke af.

Alle danske mink er i gang med at blive aflivet, men enkelte dyr har taget flugten.

En undsluppen mink kan gøre stor skade. Det har Heine Kristensen fra Hundborg i Thy måttet sande, efter at 25 af hans høns i sidste uge mistede livet, da en mink fra nabofarmen kom på uønsket besøg.

- Ud fra den måde, de er blevet slået ihjel på, ved jeg, at det er en mink, der har gjort det. Og jeg så den, siger Heine Kristensen, der beskriver sig selv som hobbylandmand. Udover høns har han også heste, gæs og ænder på sin gård.

Torsdag i denne uge var der igen en mink på besøg. Selvom der findes vilde mink i Danmark, så er Heine Kristensen sikker på, at også den mink er kommet fra en nabofarm 300 meter væk, hvor Fødevarestyrelsen har stået for at aflive alle minkene.

- De mink her har simpelthen været så – ja ikke tamme – men de har heller ikke været rigtige vilde mink. Jeg ved godt, hvordan vilde mink er. De er meget aggressive, og ser de folk, så er de væk. Det var dem her ikke. Det er 120 procent sikkert, at de kommer fra farmen. Der er ikke noget at rafle om, siger han.

11 opkald til Fødevarestyrelsen

Ved det seneste mink-besøg lykkedes det Heine Kristensen at fange minken i en fælde, før den fik fat på nogle dyr, men det resulterede i nye problemer.

- Der er jo ingen oplysninger at hente nogen steder, om hvem vi skal kontakte, når vi får sådan nogle dyr ind. Hvad med andre folk, der står med samme problem? Hvem skal de kontakte? Hvad skal de gøre? siger han.

Selv startede han med at kontakte Fødevarestyrelsen, men efter 11 fejlslagne opkald ringede han til politiet, og det hele endte med, at en jæger fra Naturstyrelsen kom og skød dyret.

- Når mink er udenfor burene, så ligger ansvaret ved Miljøstyrelsen eller Naturstyrelsen. Det er os, der håndterer dem, der er ude i naturen. Fødevarestyrelsen har ansvaret for minkfarmene, fortæller Mariann Chriél, der er er specialkonsulent hos Miljøstyrelsen.

Hun indrømmer, at styrelsen skulle have givet bedre information om, hvordan man som borger håndterer et besøg fra en mink.

- Når vi har en borger, der ikke har fået det, så har vi ikke været gode nok. Men den eneste måde, vi kan komme til borgerne er igennem medierne, og der har fokus nok ligget et andet sted en god periode, siger hun.

Sådan skal du gøre, hvis du fanger en mink

Hvis man fanger en mink, skal man have kontaktet en jæger, der kan aflive den.

I det tilfælde, at man ikke kender en jæger, er det Naturstyrelsen, man skal kontakte.

Når minken er aflivet, skal den afleveres ved Naturstyrelsen, der har frysere til opbevaring.

Hver 14. dag bliver alle indleverede mink samlet ind og sendt til undersøgelse.