Coronavirus

17 ansatte fik smitte-besked efter møde - kommune anbefaler nu ansatte at slukke smittestop-app, når de arbejder

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Sundheds- og Ældreministeriet skriver i en mail til TV 2, at det kan give mening at slukke appen i visse helt konkrete situationer.

For nyligt blev der holdt konference i Favrskov Kommune, hvor 30 medarbejdere deltog.

Alle bar mundbind, når de ikke sad ned, og der var afstand mellem pladserne.

Ifølge kommunen var kun to personer i nærheden af den smittede. Alligevel fik alle 17 medarbejdere en besked via smittestop-app’en og skulle efterfølgende testes og isoleres. Ingen af dem blev påvist positive med coronavirus.

Eksemplet er ikke enestående i Favrskov Kommune, og derfor har kommunen besluttet at sende en mail ud til deres medarbejdere, om at de opfordres til at slukke smittestop-app’en i arbejdstiden.

App belaster arbejde og system

Kommunen oplever lige nu, at alt for mange mennesker får besked via app’en, når en person registrerer sig som smittet. Og det belaster både arbejdspladsen og testsystemet.

Den giver ikke aktuelt et retvisende billede af, hvem der er nærtstående

Jan Kallestrup, kommunaldirektør Favrskov Kommune

- Den giver ikke aktuelt et retvisende billede af, hvem der er nærtstående – det vil sige, hvem der har været inden for én meter af den smittede i 15 minutter. Og det medvirker til at overbelaste testsystemet, siger kommunaldirektør Jan Kallestrup til TV2 ØSTJYLLAND.

I appen kan man ikke se, hvem den smittede er eller hvornår, man har været i kontakt med personen.

Hvad gør I så for at fange de smittede?

- Hvis man har symptomer, bliver man hjemme. Og hvis for eksempel en lærer bliver smittet og har været i bestemte klasser, laver vi en konkret og individuel vurdering, om en klasse skal sendes hjem. Det er hele tiden en individuel vurdering, hvor tæt folk har været på den smittede, siger Jan Kallestrup og tilføjer:

- Det er det, de generelle retningslinjer går på, og det er nogle fine retningslinjer, som vi i et tæt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet gode til at håndtere.

Jan Kallestrup tilføjer desuden, at smittestop-appen heller ikke tager højde for, om folk for eksempel har mundbind på.

Ifølge kommunaldirektøren har de været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed, der har været interesseret i at høre om kommunens erfaringer.

Eksperter: - Det giver mening, men pas nu på

Spørger man professor i immunologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen, kan han sagtens forstå Favrskov Kommunes dilemma, der er vokset ud af episoden med 17 isolerede efter en konference, hvor alle restriktioner ellers var overholdt.

Men man skal passe på:

- Man skal sende et klart signal om, hvornår det er okay at slukke appen. For havde konferencen foregået uden mundbind, afstand og i et normalt mødelokale, var situationen jo en anden, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Det kan godt give mening at slukke appen, hvis man eksempelvis passer syge patienter eller er på et plejecenter med smitte

Christian Wejse, Infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital

Derfor vil Jan Pravsgaard Christensen aldrig råde til generelt at slukke appen, når man er på arbejde, selvom det selvfølgelig kan være generende for arbejdsgiveren. Men der kan være situationer, hvor det giver mening.

Samme melding kommer fra Christian Wejse, der er speciallæge på Infektionsmedicinsk afdeling ved Aarhus Universitetshospital. Han fortæller, at også de har haft nogle udfordringer med appen.

- Det kan godt give mening at slukke appen, hvis man eksempelvis passer syge patienter eller er på et plejecenter med smitte, men at slukke den helt er ikke så godt. Det er jo lidt kontraproduktivt, da appen netop skal alarmere, hvis man er tæt på, siger Christian Wejse til TV 2.

Ministerium: OK at slukke nogle gange

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed, og de ønsker ikke at udtale sig. De henviser i stedet for til Sundheds- og Ældreministeriet.

Og i et skriftlig svar til TV 2 søndag skriver ministeriet netop, at det er helt fair at slukke appen, hvis man selv er bevidst om smitterisikoen:

- Sundheds- og Ældreministeriet anbefaler, at man gør smittestop-appen inaktiv på arbejde, hvis man arbejder med personer, der har covid-19, eller som er mistænkt for at være smittet. (…) Det anbefales, at appen igen gøres aktiv, når man uden for arbejdstiden er i kontakt med andre, skriver ministeriet i en mail.

Ministeriet understreger, at corona kan smitte selv ved kort kontakt, hvorfor det er vigtigt, at man følger myndighedernes anbefalinger både før og hvis man får en besked om smitterisiko fra appen.

Har mødt kritik flere gange

I slutningen af september oplyste Sundheds- og Ældreministeriet i en mail til TV 2, at appen blev lavet om, fordi den i flere tilfælde ikke havde adviseret pårørende eller andre tæt på en smittet, selvom personen havde meldt sig smittet via appen.

Ifølge ministeriet var årsagen ”en uhensigsmæssighed” i den bagvedliggende teknologi, og man ændrede derfor på opsætningen.

Teknologien bag appen virker ved, at telefonen via Bluetooth registrerer, hvem man har været inden for cirka en meters radius af i mere end et kvarter. Der sker ved, at den hvert 15. minut danner et ID. Og når to telefoner er tæt på hinanden, bliver deres ID udvekslet via Bluetooth.

Bliver man testet positiv for covid-19, kan man logge ind med NemID og give besked, hvorefter borgere, der har været nær personen i mere end et kvarter, bliver informeret. De andre brugere får kun en notifikation om smitterisikoen og ikke et navn på, hvem der er kilden.

Appen blev i november opdateret, så den også virker med en række andre EU-landes smitteapps. Den blev første gang introduceret i juni 2020.