Lokalt

Danmarks sidste ræveavler ville slå sine ræve ned, men nu øjner han prisstigning på pels

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Rævefarmen risikerer snart at løbe tør for foder, fordi fodercentralen lukker sin produktion som følge af mink-aflivningerne.

Bjarne Mechlenburg ejer den eneste rævefarm i Danmark, som han har fået dispensation til at drive frem til 2023. Men i sidste uge lovede han dyreværnsorganisationen OASA, at han ville lukke sin farm ned.

De 3200 blå- og sølvræve skulle pelses over de næste fire uger, og dermed ville det sidste punktum blive sat i historien om landets eneste tilbageværende rævefarm, lød det.

Men det løfte har Bjarne Mechlenburg nu sat på hold i kølvandet på minkkrisen. Han forudser nemlig stigende pelspriser.

I mellemtiden er der dog opstået et problem med ræveavlerens nye plan: Han kan nemlig snart ikke få mere foder.

For fodercentralen, der primært har forsynet minkavlere, men som også leverer flydende foder til rævefarmen, lukker sin produktion. Det er sket som en konsekvens af, at alle mink i Danmark skal aflives.

Fodercentralen Limfjorden har tilbudt Bjarne Mechlenburg at levere én sidste portion i frossen form, men ræveavleren har ikke faciliteterne til at opbevare det, fortæller han.

- Jeg er desperat, fordi jeg ikke kan få foder. Hvad gør jeg med 3200 ræve? Jeg kan jo ikke sætte dem på græs. De skal have flydende minkfoder, siger Bjarne Mechlenburg.

Vil med i minkavlernes kompensationsordning

Står det til Bjarne Mechlenburg, vil han med i den kompensationsordning, landets minkavlere er blevet lovet, selvom han altså selv havde planer om at lukke sin farm ned.

- Jeg kan ikke blive ved med at holde til ikke at vide, hvad der skal ske, siger Bjarne Mechlenburg.

Ræveavleren har taget kontakt til Fødestyrelsen i håb om at komme med i ordningen, men han afventer indtil videre svar.

Derfor er borgmesteren i Frederikshavns Kommune, Birgit Stenbak Hansen (S), gået videre med sagen.

- Jeg er i gang med at få fat i enten et departement, en styrelse, et ministerium, en minister eller et folketingsmedlem, der kan give manden et svar, siger Birgit Stenbak Hansen.

Også folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), der er valgt i Nordjylland, har lovet, at han hurtigst muligt vil tage sagen op med fødevareminister Mogens Jensen (S) for at finde en løsning.