Coronavirus

Minkfarm smittet med coronavirus for anden gang

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En minkfarm nær Hjørring er for anden gang ramt af smitte. Det kan betyde, at virus er muteret og dermed udgør en risiko for en fremtidig vaccine.

Minkavler Frank Andersen er ikke længere kun ekspert i mink. Han er nu også nærmest selvlært ekspert i coronasmitte.

Hele to gange i løbet af få måneder har han oplevet, at minkene på hans farm er blevet smittet. Han har ellers kæmpet for, at hans dyr, der har overlevet den første sygdomsbølge, kunne blive resistente avlsdyr i fremtiden. Men nu er den drøm bristet.

- Det, jeg har arbejdet frem mod, var, at jeg kunne beholde mine mink med de antistoffer, som de har opbygget, og at mine kolleger kunne få nogle af mine dyr, så vi kunne komme i gang igen. Nu kan jeg godt se, at det måske kan blive svært, hvis de bliver ved med at blive smittet, siger Frank Andersen.

Frank Andersen opdagede selv, at dyrene havde symptomer, da han skulle i gang med at aflive sine mink op til weekenden. Han informerede derfor Fødevarestyrelsen, der tog prøver af 36 døde og levende dyr. Ud af dem viste det sig, at 26 var smittet med coronavirus, selv om der altså havde været smitte blandt dyrene før.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved syddansk Universitet, illustrerer eksemplet fra Hjørring, hvorfor det er nødvendigt at slå minkfarmene ned.

- Når der er så mange dyr som på en minkfarm, så giver det muligheder for mutationer og ændring af virus. Det er disse mange ændringer, der vedligeholder epidemien. Det kan godt være, at vi i den ene ende oparbejder modstandskraft overfor en variant, men når der så kommer en variant som er ny, er vi jo lige vidt, siger Hans Jørgen Kolmos

Ekspert: Det er nødvendigt at slå minkene ned

Ifølge professoren er minkene derfor en trussel mod en fremtidig vaccine mod coronavirus, fordi den har vist sig at kunne smitte fra mennesker til mink og tilbage igen.

- Det er altså en risikabel situation - det med at have en virus som er højsmitsom i mink, som kan smitte tilbage til mennesker. Det er skruen uden ende og derfor bliver vi nødt til at tage minkene ud af ligningen, siger Hans Jørgen Kolmos.

Frank Andersen er stadig ikke overbevist om, at minkvirussen er særlig farlig for mennesker, men omvendt har hans eget tilfælde gjort indtryk.

- Jeg ved jo ikke, hvor alvorlig lige den her variant er. Det har jeg ingen idé om, men jeg vil da helst ikke have, at det går ud over folkesundheden og svage mennesker i samfundet - og så alvorligt er det jo, siger Frank Andersen.

Minkavleren fra Hjørring valgte i dag selv at lade sig teste, selv om han ikke føler sig hverken syg eller dårlig efter en lang og hård weekend med at aflive sine 15.000 mink. Der går endnu nogle dage, før myndighederne har svar på, om hans farm er ramt af en af de kendte varianter af mink-corona eller om der er tale om en ny mutation.