Lokalt

Levende mink sendes til afbrænding

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Fødevarestyrelsen er politianmeldt for sin minkaflivning.

Søndag aften gik en video af en forfejlet minkaflivning i Hjørring viralt.

De skal eddermame dø på en ordentlig måde

Flemming Olesen, ansat på minkfarm

I videoen kan man se, hvordan en enkelt mink har overlevet gassen i aflivningskassen og nu ligger den, levende og vrikkende, blandt de resterende døde mink, inden de sendes til afbrænding.

Mændene, der står for udførelsen af nedslaget, forsøger forgæves at få presset lågen til aflivningskassen i.

Imens optager Flemming Olesen, der er ansat på minkfarmen, den dramatiske video.

- Det er forfærdeligt. Godt nok skal de (red. minkene) dø, men de skal eddermame dø på en ordentlig måde. Den var pivlevende, og man kunne høre, at den skreg, siger en berørt og utilfreds Flemming Olesen til TV 2 Nord:

- Det er slet ikke værdigt. Det har ikke noget med dyrevelfærd at gøre. Hvordan kan Fødevarestyrelsen tillade det her?, siger han.

Under ideelle omstændigheder ville mink blive puljet, aflivet i kasser og derpå kørt til forbrændingen.

- En teknisk fejl

Veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, kalder videoen for meget ubehagelige billeder og en fejl, der ikke må ske.

Selvom det ser ud til, at minkarbejderne i videoen har svært ved at få minkene tilbage i kassen, er Flemming Kure Marker tryg ved de minkarbejdere, Fødevarestyrelsen har ansat.

- Ja, det er jeg. Det er nogle minkfangere, som er hyret ind og som er fra samme firma, som minkfarme selv bruger, når de skal hyre folk ind. Så det er jeg, og de gør et rigtig stort stykke arbejde. Det her er en teknisk fejl, siger Flemming Kure Marker.

Videoen får ham ikke til at ændre på den måde, de afliver minkene på. Det vil stadig foregå i kasser, som minkene bliver gasset i.

Han siger dog, at han enten skriftligt eller mundtligt vil kommunikere ud til alle minkarbejdere, at de skal sikre, at aflivningskasserne ikke er defekte.

- Vi vil se på, hvad der er sket her og være ekstra påpasselige med, at de skal kunne lukkes, og at de er i den stand, de skal være. På baggrund af det her vil vi have et ekstra øje på, at de er lukket tilstrækkeligt, siger Flemming Kure Marker.

Han tilføjer, at der ved samtlige aflivninger skal indberettes, hvis der er sket en fejl, og at det pågældende tilfælde i videoen var det eneste identificerede fejltilfælde.

Se en længere udgave af den fejlslagne aflivning her.

Flere aflivninger er gået galt

Daka, der står for afhentningen af de døde mink, bekræfter, at den pågældende episode ikke er den eneste gang, en aflivning er gået galt.

- Vi har i flere tilfælde observeret levende mink, der er blevet sendt til afbrænding, oplyser marketings- og pr-ansvarlig ved Daka, Søren Mohr Jensen, til TV2 Nord.

Vi har mænd med salonrifler til at stå klar til at skyde de levende mink

Søren Mohr Jensen, marketings- og PR-ansvarlig ved Daka

Allerede efter første gang, en levende mink blev fundet på forbrændingsanlægget, valgte man i Daka at tage sine forbehold.

- Der er blevet indsat mænd med jagttegn til at stå ved containerne klar til at skyde levende mink med salonrifler, hvis det endnu engang skulle ske, at en aflivning går galt, siger Søren Mohr Jensen.

Aflivning af mink er politianmeldt

Dyrenes Beskyttelse vil på baggrund af videoen politianmelde den fejlagtige aflivning af mink.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse, hvor de kalder det dyremishandling.

- Det er fuldstændig utilstedelige billeder, vi er vidne til. Det er hjerteskærende, og det må simpelthen ikke ske, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse, i pressemeddelelsen.

- Dyreværnsloven siger, at den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Det er ikke det, jeg ser her. Jeg er dybt rystet.

Yvonne Johansen understreger, "at hensynet til det enkelte dyr aldrig må træde i baggrunden", og kalder aflivningsmetoden problematisk:

- Minken er et dyr, som i naturen lever i og ved vand. Det betyder også, at den er rigtig god til at holde vejret. Derfor er aflivningsmetoden ved gasning af mink i forvejen problematisk, og det bliver kun mere kritisk ved, at man haster aflivningen igennem, siger Yvonne Johansen.

Dyrenes Beskyttelse er ikke de eneste, der har politianmeldt Fødevarestyrelsen.

Det har Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, også for brud på dyreværnsloven.

Bonus for hurtig aflivning

Efter regeringens pressemøde onsdag 4. november, hvor det blev offentliggjort, at alle mink i Danmark skulle slås ned, har Fødevarestyrelsen og de danske minkavlere haft travlt med aflivningerne.

For at effektivisere processen yderligere og sikre en hurtig aflivning landet over har regeringen udsendt en kontant turbobonus som incitament.

Daka, der henholdsvis står for afhentning og afbrændingen af de døde minkbesætninger, har derfor i den seneste tid haft travlt – meget travlt.

Danmarks bestand af mink er på 15-17 millioner.

Minkfarmen, hvor videoen er filmet, har 32.000 mink, og aflivningen af dyrene er fortsat i fuld gang.