Lokalt

Forsvaret kimet ned – mange så ildkugle på himlen

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Flere borgere fra Sjælland kontaktede sent lørdag aften Forsvaret, efter de havde set en ildkugle på himlen.

En lysende ildkugle, der hamrede ind igennem jordens atmosfære med høj hastighed gav lørdag aften travlhed hos Forsvarskommandoen.

Her begyndte telefonerne nemlig at kime omkring klokken 22.30 lørdag aften.

- Vi fik en henvendelse i Nordjylland og en lang række henvendelser fra forskellige steder på Sjælland, hvor man havde set den rød-orange ildkugle. Den var synlig nogle ganske få sekunder, fortæller Lars Skjoldan, pressevagt hos Forsvarskommandoen, til TV2 ØST.

Meldingerne om ildkuglen kommer dog ikke kun fra Sjælland. Ifølge den internationale meteor-organisation IMO er den også set i flere andre lande - især Sverige, hvor den ser ud til at være eksploderet omkring 150 kilometer nord for Stockholm.

- Sådan en meteor kan ses mange hundrede kilometer væk, når den rammer Jordens atmosfære. Den lyser typisk i højder mellem 100 og 20-30 kilometers højde, mens den brænder op i jordens atmosfære, fortæller Anton Norup Sørensen, der er videnskabelig medarbejder ved Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet til TV2 ØST.

Set i Finland

Meteoren var ifølge rapporterne fra IMO synlig på himlen i mellem tre og fire sekunder – og er blevet set så langt væk som i Finland og Norge.

- Det ser ud til, at der har været tale om en kraftig meteor, der også har udsendt lyde i den sidste del af dens bane, fortæller Anton Norup Sørensen.

Svenske SVT kan lyset fra meteoren ses på overvågningskameraer, da der pludselig kom lys, som om solen igen et par sekunder var stået op på den mørke nattehimmel.

Eric Stempels fra Uppsala Universitet, der er leder af det svenske kameranetværk, der filmer meteorer, forklarer til SVT, at meteoren sandsynligvis har været på størrelse med en fodbold, da den ramte atmosfæren. Han gætter på, at den er brændt helt op på sin vej mod Jordens overflade.

Påvirkede eftersøgning

I Danmark udløste meteoren overvejelser om, om en samtidig redningsaktion i farvandet mellem Sjælland, Møn og Nyord i virkeligheden var blevet udløst af meteoren. Her var meldingen, at der var set et nødblus på himlen, på omtrent samme tidspunkt, hvor meteoren blev set. Redningsberedskabets konklusion er dog, at der efter alt at dømme er set noget helt tredje over havet.

- Vi fandt ingen tegn på en søulykke. Men blusset blev set hænge lang tid over vandet. Og det, kombineret med råb, gør, at vi tror, at det er noget andet, der var på færde, siger Lars Skjoldan fra Forsvarskommandoen.

Han understreger dog, at borgere hellere skal ringe en gang for meget end en gang for lidt til myndighederne, hvis man ser tegn på en søulykke.