Lokalt

Forbrændingsanlæg skal fyre med aflivede mink

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Flere forbrændingsanlæg skal hjælpe med at destruere aflivede mink og lette presset på destruktionsanstalten Daka, der ikke har kapacitet nok.

Tusindvis af mink aflives hver dag. Og med beslutningen om at aflive alle mink herhjemme vil endnu flere dyr, hver dag skulle lade livet.

Det er normalt destruktionsanstalten Daka, der tager sig af døde mink. Men virksomheden har nået sin maksimale kapacitet. Og det er selvom, de er vant til at håndtere store mængder mink på denne tid af året.

- Under normale omstændigheder ville vi gå ind i en pelsningssæson nu her, så vi var klar på, at der ville komme mange af de pelsede mink ind på tre uger, og det har vi et lager til at håndtere. Men nu kommer der bare for mange på én gang, siger kommunikationsdirektør hos Daka, Per Dunkelskov Thomsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Intet er, som det plejer

Selvom Daka er vant til at modtage størstedelen af de danske mink på den her tid af året, så er situationen alligevel en helt anden, end den plejer, og det er hele grunden til, at de nu ikke længere kan følge med.

- Vi har konkurrenter i Tyskland, der normalt modtager nogle af minkene, men fordi Tyskland har lukket grænserne, så skal vi også aftage deres. Oven i det kommer avlsminkene, der normalt heller ikke aflives nu her, siger Per Dunkelskov Thomsen.

Det er dog ikke kun den øgede mængde af mink, der gør det svært for virksomheden at følge med. For selve minkene er heller ikke som de plejer, og det skaber flaskehalse på virksomhedernes anlæg.

- Den ekstra udfordring er, at når vi får minkene med pels på, så er det en ny situation, som vi ikke har prøvet før, og det har vist sig, at de er sværere at køre igennem anlægget med pels på. Og de syge mink er der også meget strenge foranstaltninger omkring håndteringen af, og den specielle måde at håndtere dem på med heldragter og den slags tager lidt længere tid, siger Per Dunkelskov Thomsen.

Han forsikrer dog, at Daka stadig vil aftage størstedelen af de aflivede mink, og de vil gøre deres bedste for, at de får så mange som muligt af minkene omdannet til biobrændsel.

Døde mink skal i affaldsforbrændingen

Derfor har Fødevarestyrelsen indgået aftale med flere forbrændingsanlæg om hjælp til at destruere aflivede mink. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

- De mange aflivninger har betydet, at vi enkelte steder har været udfordret på både containerkapacitet og med at få destrueret dyrene. Derfor er vi også meget tilfredse med, at flere forbrændingsanlæg vil hjælpe med at destruere de ikke-smittede mink, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

I øjeblikket aflives der dagligt flere end 100.000 mink. Det er dels fra smittede besætninger, dels fra besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Alle danske mink skal aflives

Onsdag har regeringen meddelt, at alle mink, inklusive avlsdyr, skal aflives. Det sker for at undgå, at muteret coronavirus breder sig til mennesker og giver problemer i forhold til effekten af en kommende vaccine.

Det første tilfælde af smitte på en nordjysk minkfarm blev konstateret tilbage i juni, og siden har smitten bredt sig til flere farme i forskellige dele af Jylland. Det anslås, at op mod 14 millioner mink skal slås ned.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, ser masseaflivningen som en afvikling af erhvervet.

- Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko - det har vi ikke fået indsigt i. Men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark, har han udtalt.