Lokalt

Sjælden fødsel i Zoo

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Det hører til sjældenhederne at, der bliver født en tapir i Zoologisk Have København.

Natten til tirsdag fik Københavns Zoo for første gang siden 2013 en lille ny tapirunge. Og det er faktisk netop tapiren fra 2013, der er far til ungen. Moderen er en tapir, der er kommet til Zoo fra en zoologisk have i Tjekkiet.

Tapirerne i ZOO:

  • Hantapir, født 2013 i ZOO. Far til den nyfødte unge
  • Huntapir, født i 2016 i tjekkisk zoo (kom til København 2017). Mor til den nyfødte unge
  • Nyfødt tapirunge, født 3. november 2020 i ZOO

Det var dyrepasser Henrik Futtrup, der fandt den nye unge tidligt tirsdag morgen i stalden.

Tapiren klarer selv fødslen, men dyrepasserne var naturligvis klar over, at det var lige op over, og i de seneste uger har de derfor forberedt fødslen ved at holde huntapiren i den varme stald og strøet et tykt lag halm over gulvet.

Fakta om tapiren

  • Tapirerne i ZOO er af arten skaberaktapir (malaysisk tapir). Den lever i naturen i Indonesien, Malaysia, Myanmar og Thailand. Der findes omtrentlig 2500 skaberaktapirer i naturen, hvor den har status som ’truet’.
     
  • Det seneste år er der født 12 tapirer i zoologiske haver over hele verden. Zoologisk Have København oplevede sidst en tapirfødsel i 2013, hvor faren til dagens nyfødte tapir blev født.
     
  • Siden 2001 har ZOO deltaget i tapirforskning i Malaysia. Det nuværende forskningsprojekt går ud på at undersøge mulighederne for at bruge radiomærkning af tapirerne i den tætte skov. Mere info på ZOOs hjemmeside.

Kilde: Zoologisk Have København

Navlestrengen var ikke tørret ind

Og så var det altså Henrik Futtrup, der fik æren af at blive det første menneske, der sagde goddag til den lille tapir, da han tirsdag morgen mødte ind på arbejde.

- Navlestrengen var stadig ikke tørret ind, så mit gæt er, at den er blevet født i de meget tidlige morgentimer, siger han.

Dyrepassere og dyrlæge holder nu øje med, hvornår ungen dier første gang, og før det sker, er der ingen adgang til stalden for udefrakommende, så Zoos gæster må væbne sig med tålmodighed, for der godt gå et par dage, før der bliver åbnet op for gæster.

- Ungen er huntapirens første, så hun og ungen skal selvfølgelig have ro til finde ud af, hvordan det hele hænger sammen. Det er vores førsteprioritet lige nu, siger Henrik Futtrup.