Lokalt

Sjælden fugl set i Danmark for første gang i over 50 år - Sebastian Klein kalder det en "kæmpe sensation"

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Ornitologer flokkes til Bornholm, hvor en amatør har gjort et opsigtsvækkende fund.

På solskinsøen Bornholm er sæsonen i den grad forbi. Restauranter, barer, minigolfbaner og feriecentre er lukket ned og har sat skilte med forskellige versioner af 'tak for i år' i vinduet.

Men turismen har nu fået et sjældent november-boost. Det er ikke sommerens børnefamilier og unge sommerhusgæster, der er vendt tilbage, men derimod en samling mænd og kvinder iført vindjakker, støvler, kikkerter og kameraer. Ornitologerne har indtaget Bornholm.

- Det er jo en kæmpe sensation, fastslår tv-værten Sebastian Klein, der er ivrig fuglekigger, til TV 2 Bornholm.

Fugl er faret vild

Han er sammen med en stor gruppe ligesindede stationeret ved Sorthat Odde på det vestlige Bornholm. Årsagen er en lille fyr på under 100 gram. De fleste af os kunne måske forveksle den med en stor gråspurv, men for gæsterne på Sorthat er der altså tale om lidt af et tilløbsstykke.

Den såkaldte brun-drossel er nemlig en særdeles sjælden gæst under danske himmelstrøg. Officielt har den ikke været set i Danmark siden 1968, og i alt er det kun tredje gang, at den type fugl er set i Danmark. Og det er der en god forklaring på.

- Den burde jo simpelthen ikke være her. Den burde være et sted i Sydasien for at overvintre. Den er ganske enkelt fløjet forkert, fastslår Sebastian Klein.

Brun-droslen har normalt hjemme i Sibirien, men flyver sydpå til vinter.

TV-værten og ornitologen er meget begejstret for brun-droslens besøg på Bornholm. Video: Esben Christensen

Kørte direkte fra Skagen

For brun-droslen er der altså tale om en aldeles fejlslagen vinterferie, men for de danske ornitologer er det en kæmpe gevinst. Gruppen på Sorthat Odde ventes kun at blive større, og forsigtige bud fra folk i området lyder på, at der vil ankomme mere end 100 fuglekiggere søndag og mandag.

Sjældent fyldt op med besøgende på Sorthat Odde på denne årstid.

En af dem er Henrik Højholm. Han bor i Holte, men var i Skagen for at kigge efter nogle andre fugle, da han hørte om brun-droslens ankomst sent lørdag aften.

- Vi kørte klokken fem i morges fra Skagen, så vi kunne nå færgen, fortæller han til TV 2 Bornholm.

På vejen over var han opfyldt af enhver ornitologs skræk:

- Det værste, der kan ske, er jo, at den forsvinder lige inden, man kommer. Jeg kunne forstå, at der faktisk tidligere i dag (søndag, red.) var en spurvehøg nede og have fat i den.

Henrik Højholm kørte fra Skagen direkte til Bornholm-færgen, da han hørte om brun-droslen. Video: Esben Christensen

Gider ikke kigge på blomster

Henrik Højholm fik set og fotograferet brun-droslen sammen med sine medentusiaster. Men som han fortæller, er det netop risikoen for, at det kan gå galt, der lokker ved ornitologien.

- Det gør det jo sjovt, at man misser engang imellem. Hvis man så alle fugle, ville det jo ikke være sjovt.

Den holdning deler en af de store kanoner på Sorthat Odde. Jørgen Munck fra Kongens Lyngby er den mand i Danmark, der har set flest forskellige fugle, og han sætter også pris på den flygtige natur ved fuglekigning.

- Vi gør det for spændingens skyld. Det er jo det, der giver os kicket. Hvis man var sikker på, den var her, så kunne man jo lige så godt kigge på blomster. Og det gider vi jo ikke, siger han til TV 2 Bornholm.

Jørgen Munck er den mand i Danmark, der har set flest fugle. Video: Esben Christensen

I øvrigt tyder billederne fra stedet på, at ornitologerne er i strid med forsamlingsforbuddet på 10 personer. TV 2 har været i kontakt med Bornholms Politi, som fortæller, at der ikke umiddelbart er en bøderegn på vej til fugleelskerne.