Nu hober de døde mink sig op i kæmpe bunker: - Det er det mest vanvittige, jeg har set

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Der er ikke nok containere til de mink, som lige nu bliver aflivet, derfor ligger de i bunker udenfor farmene. Se optagelse af aflivning længere nede.

Bunker af døde dyr fylder hos minkavler Brian Langballe Kristiansen.

Hans mink er ved at blive aflivet, fordi de er smittet af corona, men Fødevarestyrelsen er løbet tør for containere, og derfor ligger de smittede døde dyr nu under åben himmel.

Det her har intet med folkesundhed at gøre, det er kun politisk

Brian Langballe Kristiansen, Minkavler

- Det er helt til grin og vi bliver nødt til at råbe op. Fødevarestyrelsen er hævet over loven, når de gør det på den her måde. Det virker som en skjult dagsorden for at få mink udfaset, lyder det fra Brian Langballe Kristiansen.

At minkene bare ligger fremme, får Brian Langballe Kristiansen til at undre sig.

- Det her har intet med folkesundhed at gøre, det er kun politisk, forklarer han.

Ikke et enkeltstående tilfælde

På Thyholm har de også haft udfordringer med døde mink, som ligger og flyder. Her aflivede Fødevarestyrelsen torsdag og fredag 24.000 dyr, som blev smidt i containere. Men containerne kunne ikke afhentes med det samme, og derfor væltede flere døde mink ud af containerne, fordi de svulmer op af den gas, som de er blevet aflivet af.

Der er ikke nok containere til de mink, som lige nu bliver aflivet, derfor ligger Fødevarestyrelsen dem i bunker udenfor farmene.

Mink bliver aflivet i et "gaskammer"

Et andet spørgsmål i forbindelse med aflivningen af de mange mink er det metodiske.

Som det ses af ovenstående video, smides levende mink ned i et "gaskammer" en efter en.

Her gasses den enkelte mink med en blanding af kulilte og kuldioxid og skal ifølge forskrifter fra Fødevarestyrelsen være uden bevidsthed efter 20 sekunder.

Efter to til tre minutter er minken død. Herefter kontrolleres de for manglende hjerteaktivitet. Men på videoen kan man komme i tvivl om, hvorvidt minken reelt er død.

TV 2 har forevist videoen for Dyrenes Beskyttelse. Og her mener man, at aflivningsmetoden er den gængse.

- Vi har set videoen fremsendt af TV2 og mener, at den viser samme aflivningsmetode som anvendes hvert eneste år på millioner af dyr, inden de pelses, siger dyrlæge Cecilia Christensen Karstrup, der er projektleder for slagteri og aflivning.

Principielt mener Dyrenes Beskyttelse dog stadig, at pelsdyrproduktioner rummer en række udfordringer i forhold til dyrevelfærd.

- Der er en helt række generelle dyrevelfærdsmæssige problemstillinger, som gør, at Dyrenes Beskyttelse er modstandere af pelsdyrproduktion, siger Cecilia Christensen Karstrup.

I Venstre er man langt fra tilfreds med Fødevarestyrelsens håndtering af de manglende containere.

- Det er det mest vanvittige, jeg har set, at man bare smider smittede mink på jorden, som kan blive hentet af fugle og ræve, siger Thomas Danielsen (V), der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget.

- Jeg var til møde med fødevareminister Mogens Jensen (S) i fredags, hvor han garanterede for folkesundheden, og hvor vigtigt det var, at den her smitte ikke spredte sig væk fra farmene, og så ser man den her lemfældige håndtering af mink, siger Thomas Danielsen (V), som nu vil afkræve fødevareministeren en uddybende forklaring.

Fødevarestyrelsen arbejder lige nu på, at få containere frem til eksempelvis Brian Langballe Kristiansens farm i Thisted.

- Men vi fortsætter aflivningen og så kommer vi til at køre containere rundt i døgndrift, forklarer Karsten Aagaard.

Vi er gået i gang med at aflive så mange som overhovedet muligt og har derfor fået et kapacitetsproblem

Carsten Aagaard, Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen afviser, at de døde mink, som endnu ikke er kommet i containere er et problem for folkesundheden.

- Det er levende og ikke døde mink, som kan udgøre en risiko for folkesundheden. Der har været problemer med logistikken søndag, men vi forventer at være oppe på 160.000 aflivede mink om dagen, lyder det fra Karsten Aagaard.