Coronavirus

24.000 døde mink blev ikke hentet - rådnende mink vælter ud af propfuld container

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Minkavlere er frustrerede over den måde, aflivningen af deres dyr foregår på.

Torsdag og fredag slog Fødevarestyrelsens folk 24.000 mink ihjel på den minkfarm, som Sanne Lyngs driver sammen med sin mand og hans brors familie på Thyholm i Limfjorden.

Dyrene blev læsset i to containere, men i dag er de begyndt at falde ud af containerne igen.

- De er læsset, mens de var varme. Nu svulmer de op af gas og presser hinanden ud. Der er en presenning på, men de vælter ud alligevel, siger Sanne Lyngs.

De to containere skulle have været hentet fredag eller natten til lørdag, men det kunne vognmanden ikke nå. Og i dag kunne han ikke tage dem med, fordi minkene ikke kunne være i containeren længere.

- Hvis myndighederne vil bestemme alt muligt, så skal de også gøre det ordentligt, siger Sanne Lyngs.

- Det stinker forfærdeligt

Sanne Lyngs fortæller, at familien i forvejen er frustrerede over den måde, minkavlerne bliver behandlet af Fødevarestyrelsen. De har for eksempel ikke kunnet få en second opinion af de tests, der har vist, at minkene er syge.

Det er positive tests af to dyr, der begrunder beslutningen om at slå hele farmen ned.

- Der har ikke været tegn på sygdom overhovedet. De er store og flotte og ædelystne, siger Sanne Lyngs.

Lørdag eftermiddag er der kommet en ny container, som nogle af de døde mink skal skovles over i, inden de kan blive kørt væk fra farmen på Thyholm.

- Det stinker forfærdeligt, siger Sanne Lyngs.

Stopper aflivning

Et andet sted i Jylland er en anden utilfreds minkavler. Niels Christian Poulsen driver flere minkfarme og er en af landets største producenter af minkskind, og planen var, at tusindvis af mink skulle aflives i denne weekend for at stoppe virussmitten.

Niels Christian Poulsen er minkavler ved No.

Men i stedet har han stoppet den påbudte aflivning af sine mink. For han mangler svar på en række spørgsmål:

- Vi ville have arbejdet weekenden igennem, men vi synes, at vi mangler at få en afklaring. Hvad er vores erstatning? Hvad er vores økonomi i 2021, hvis vi ikke kan sætte avlsdyr ind? Hvis vi nu afliver så mange dyr, at vi heller ikke kan avle i 2022, hvad er så vores økonomi?, siger Niels Christian Poulsen.

Han ved ikke, hvornår han genoptager aflivningen af minkene. Det kommer an på, hvordan sagen udvikler sig, siger han.

Over 400 farme ramt

Hver tredje af landets 1138 minkfarme er berørt af coronavirus, oplyser Fødevarestyrelsen til Ritzau.

Der er fundet coronavirus på i alt 191 minkfarme, mens 209 farme ligger inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm.

Af sikkerhedshensyn skal minkene på farme, der ligger inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm, aflives, ligesom mink på farme hvor der konstateres smitte, skal aflives. Det blev besluttet 1. oktober.

Minkene må lade livet for folkesundheden, for der er konstateret mutationer af coronavirussen i mink. Minkene kan smitte mennesker og derved videreføre mutationerne, der er små ændringer i virussets sammensætning. Det risikerer at gøre en fremtidig coronavaccine mindre effektiv.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) sagde fredag, at en række minkfarme ramt af coronavirus kan få lov til at beholde raskmeldte mink.

Mink smittet med coronavirus mellem 15. august og 15. september kan få lov til at blive pelset, hvis de har udviklet antistoffer mod virusset. Dermed kan nogle avlere få lov til at sælge skindene, når sæsonen for pelsning starter.