Coronavirus

Stikprøvekontroller ved grænsen allerede fra midnat

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Fra midnat er der øget kontrol ved grænseovergangene samt i tog, der skal passere grænsen ind i Danmark.

Fra midnat er der øget grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Det sker efter regeringen fredag aften har indført yderligere restriktioner som følge af det stærkt stigende smittetal i Danmark og resten af Europa.

- Vi laver det der hedder en intensiveret stikprøvevis grænsekontrol og vi er klar til det her fra midnat. Det betyder, vi laver væsentlig flere kontroller af dem der passerer grænse fra syd, og så laver vi intensiveret kontrol af togpassagerer der kommer sydfra også, siger Jørgen Martin Meyer, politidirektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Politiet forventer, at de øgede kontroller vil genere især pendlere mindre end ved sidste grænselukning, hvor kun fem grænseovergange var åbne, og det skabte frustration blandt pendlerne i grænselandet.

- Det man skal huske på er, at alle grænseovergange er åbne, det var de jo ikke i den svære periode. Der vil være nogle gener, men i forhold til dem der pendler frem og tilbage, vil det være overkommeligt, siger Jørgen Martin Meyer.

Politidirektøren vil ikke sætte tal på, hvor mange kontroller eller hvor meget mere mandskab, der vil være ved grænsen den kommende tid.

Aabenraas borgmester tilfreds

- Det her handler om folkesundheden, og når alle grænseovergange holdes åbne - også de små - så øger det bevægeligheden hen over grænsen for både pendlere, men også hele kulturen her i grænselandet, siger borgmester Thomas Andresen, (V).

Ved grænsekontrollen skal personer fra højrisikolande kunne fremvise en negativ coronatest, der er under 72 timer gammel, og de kan kun passerer grænsen med et anerkendelsesværdigt formål.

Der bliver gjort undtagelser for grænsependlere.

Kontrollerne gælder frem til mandag den 2. januar.