Lokalt

Smitten blandt mink spreder sig nu sydpå i landet - men ingen ved helt hvordan

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Minkfarme ved Esbjerg og Thyregod er smittet med covid-19. Dyrene slås ned tirsdag eller onsdag.

Smitten med covid-19 på minkfarme har bredt sig fra Nordjylland til Sydvestjylland, men den springer samtidigt store områder over. Ingen ved hvorfor.

Covid-19 og mink:

  • Smitten blandt mink blev første gang konstateret i uge 24 på en farm i Hjørring.
  • Mere end hundrede minkfarme er nu smittet med covid-19.
  • Minkbesætninger, der ligger inden for 7,8 kilometers afstand fra en smittet besætning, skal slås ned. Gert Egholm i Måde har tre nabofarme inden for den afstand.
  • I Thyregod oplyser ejeren af den smittede farm, Tommy Vemmelund, at der ligger otte - ti farme inden for 7,8 kilometers afstand.

Senest er en farm i Thyregod i det nordvestlige Vejle Kommune og en i Måde i Esbjerg Kommune konstateret smittet, og besætningerne skal slås ned. Det sker tirsdag eller onsdag. Det oplyser veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, søndag til TV SYD.

- Det er bekymrende, at smitten rykker længere ned i landet nordfra. Senest har vi konstateret den på tre farme i Ringkøbing-Skjern Kommune og på to i Ikast-Brande Kommune. Nu har vi den også på en farm i Thyregod og i Måde ved Esbjerg, siger veterinærchefen.

Ingen kender årsag

Thyregod ligger i den nordvestlige del af Vejle Kommune og farmen i Måde er i Esbjerg Kommune, men der er ikke konstateret nogen smitte på farme i for eksempel Varde Kommune, som ligger imellem de seneste smittepunkter, ligesom smitten heller ikke er konstateret i de midtjyske kommuner Viborg, Skive og Herning, som ligger syd for de nordjyske kommuner, hvor smitten på minkfarme brød ud i uge 24.

- Vi udelukker ingen årsag, men vi kender den ikke. Derfor reagerer vi så hurtigt som muligt. Vi ved, at mennesker smitter mink, og mink smitter mennesker, siger Flemming Kure Marker.

På kanten af Vadehavet

Minkfarmen i Måde umiddelbart syd for Esbjerg ligger på kanten af Vadehavet, og de 9200 mink passes af ejer Gert Egholm alene.

- Vinden kommer oftest ind fra Vadehavet mod vest, og der kommer ingen andre mennesker på farmen end jeg. Fem gange er både min kone og jeg testet negativ for covid-19. Alligevel er mine dyr nu smittet, og de skal slås ned. Det er mig ubegribeligt, at jeg nu skulle være den første i mit område, siger Gert Egholm til TV SYD.