Coronavirus

51 håndværkere smittet - bor mange på samme værelse og deler bad og toilet

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Ved Haslev bor 143 østeuropæiske håndværkere på tre adresser. Blandt dem er 51 smittet med coronavirus. Direktør vil lave mindre bosteder fremover.

Hverdagen for håndværkerne fra den polske byggevirksomhed Budomex har ændret sig markant, efter virksomheden er blevet ramt af et smitteudbrud.

Søndag blev en slovakisk medarbejder testet positiv for coronavirus, og siden da er det gået stærkt. I dag er i alt 51 medarbejdere smittet.

Budomex’ 143 østeuropæiske medarbejdere bor på tre forskellige adresser i Faxe Kommune, hvor de nu er sendt i isolation. En af dem er den polske maskinfører Lucjan Sztaba, der bor på en nedlagt skole i Freerslev øst for Haslev.

- Jeg ser TV, det er det. Hvad skal man ellers lave?, spørger han retorisk.

Lucjan Sztaba er til dagligt maskinfører på et stort byggeprojekt i København, men lige nu er han altså hjemsendt.

Direktør: - Vi har gjort, hvad vi skal

Siden den første håndværker blev testet positiv søndag, er alle 143 medarbejdere blevet testet hver dag, og det har altså vist et stigende smittetal dag for dag. Budomex har i perioden løbende været i kontakt med relevante myndigheder, fortæller virksomhedens direktør, Damien Smalarz.

I fremtiden skal vi lave mindre grupper

Damien Smalarz, direktør, Budomex

- Vi har holdt et møde med kommunen og testpersonalet, som har besøgt alle vores bosteder for at infomere om retningslinjer og om, hvad de skal gøre, hvis de får det dårligt, lyder det.

Kunne i have håndteret situationen anderledes?

- Det tror jeg ikke. Vi har gjort alt, hvad vi skal gøre.

Men der er alligevel ting, Budomex vil gøre anderledes fremover.

- I fremtiden skal vi lave mindre grupper. Jeg kan ikke lide at have så mange samlet på et bosted. Vi prøver at splitte dem i mindre grupper, fordi så er der større chance for at undgå en lignende situation i fremtiden, siger Damien Smalarz med hentydning til den eksplosive smitte blandt håndværkerne, der bor sammen på de tre adresser i Faxe Kommune.

- Alle er bange

I gården foran den nedlagte skole i Freerslev har Lucjan Sztaba netop haft den daglige vatpind i munden. Region Sjællands mobile testenhed sørger for, at de østeuropæiske medarbejdere bliver testet hver dag, uden at de skal forlade deres isolation.

- Alle er bange, fordi i dag er vi endnu en gang blevet testet. Og når man så tjekker i morgen, er man måske syg, siger Lucjan Sztaba.

De østeuropæiske medarbejdere håber – ligesom Lucjan Sztaba – på, at smitten snart dør ud, så de kan genoptage deres arbejde og slippe for at være isoleret på de tre bosteder ved Haslev.

Bare alt snart stopper, så vi kan komme tilbage på arbejde

Lucjan Sztaba, maskinfører, Budomex

- Bare alt snart stopper, så vi kan komme tilbage på arbejde, for det er bedre for alle, lyder det fra den polske maskinfører efter dagens coronatest.

Budomex’ medarbejdere arbejder seks uger på byggeprojekter i blandt andet Carlsbergbyen i København, hvorefter de holder to ugers fri hjemme i Polen.

På alle de tre ejendomme bor der adskillige arbejdere på samme værelse, ligesom faciliteter som bad, toiletter og køkkener deles af mange medarbejdere.