Danske soldater afprøver nyt våben - bliver kaldt 'knytnæven'

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

44 nye Leopard-kampvogne er landet hos Forsvaret. Torsdag skulle soldater fra Jydske Dragonregiment så afprøve det nye våben.

Med en kampvægt på 68 ton og en topfart på 60 kilometer i timen er der mere gods end fart i Forsvarets nyeste legetøj – den nye Leopard 2A7-kampvogn.

- Det er et specielt våben. Det er det mest slagkraftige, vi har. Det er det, vi kalder for knytnæven i Forsvaret, forklarer Anders Ingstrup, der er overkonstabel af 1. grad på Jydske Dragonregiment i Holstebro.

Det er et specielt våben. Det er det mest slagkraftige, vi har. Det er det, vi kalder for knytnæven i Forsvaret

Anders Ingstrup, overkonstabel af 1. grad, Jydske Dragonregiment

Og der er altså mere end en enkelt ”knytnæve” på vej, for Forsvaret har bestilt intet mindre end 44 af de nye kampvogne.

De skal gøre livet lettere for de danske soldater, når det brænder på. Men selv med forbedret teknologi og et smartere design kræver de såkaldte Leopard-kampvogne uddannelse, og soldater fra Jydske Dragonregiment i Holstebro skulle derfor torsdag prøvekøre og ikke mindst skyde med de nye kanoner på øvelsesterrænet i Oksbøl.

- Undervognen er noget mere blød at køre med, og den trækker bedre ude i terrænet, forklarer Anders Ingstrup.

- Og ved skyttepinden, der har jeg fået bedre observationsmidler, så jeg kan se længere og erkende fjender på længere afstand, fortæller overkonstabel af 1. grad hos Jydske Dragonregiment Martin Kjær Jensen.

Kampvognens hemmeligheder

Leoparderne er et imponerende syn, når de kører forbi, og det er fristende at kigge indenfor i kabinen. Men den oplevelse er kun forbeholdt chauffører og teknikere i kampvognseskadronen. Og det er der en helt særlig grund til:

(...)der er noget national sikkerhed, men også noget international sikkerhed i, at man ikke skal have ud, hvad der er i de her kampvogne

Frederik Lindhardt, næstkommanderende i 1. kampvognseskadron, Jydske Dragonregiment.

- Danmark er de første, der får den her nye kampvogn, og der er rigtig mange komponenter i den, som der er rigtig mange andre lande, der er interesserede i. Så der er noget national sikkerhed, men også noget international sikkerhed i, at man ikke skal have ud, hvad der er i de her kampvogne, forklarer Frederik Lindhardt, der er næstkommanderende i 1. kampvognseskadron hos Jydske Dragonregiment.

Af samme årsag kan han ikke komme præcist ind på, hvad de nye kampvogne har af tricks i ærmet, men lidt kan han dog afsløre.

- Man er gået fra noget meget analogt til noget digitalt, og det giver en masse muligheder. Men det giver også nogle begrænsninger i forhold til uddannelse, så nu skal vi uddanne på en masse nye, og det er også derfor, vi er her i Oksbøl i dag, fortæller Frederik Lindhardt.

Den samlede pris for de nye kampvogne forventes at være mellem halvanden og to milliarder kroner.