Lokalt

Formand for Ida Aukens kreds er 'ærgerlig' over omstridt Facebook-opslag

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Formanden for Ida Aukens Vesterbro-kreds mener, at Auken fortsat kan være en god repræsentant for medlemmerne trods “ærgerligt” Facebook opslag.

De radikale vælgere på Vesterbro i København havde intet set eller hørt til deres lokale kandidat og folketingsmedlem, Ida Auken (R), siden hun blev sygemeldt med stress i foråret.

Indtil onsdag formiddag klokken 10.30.

For i et længere Facebook-opslag langede hun her efter næsten seks måneders tavshed ud efter Sofie Carsten Nielsen (R). Ida Auken fremfører i opslaget, at den nye radikale formand længe havde kendt til en konkret sag, hvor den nu tidligere formand Morten Østergaard i 2017 skulle have krænket en partifælle.

Ida Auken skulle selv have bedt Sofie Carsten Nielsen om at gøre noget ved problemet - men uden held.

Stefan Emkjær, formand for de radikales bydelsforening på blandt andet Vesterbro, hvor Ida Auken altså var opstillet, da hun blev valgt til Folketinget i 2019, er torsdag irriteret over sagen.

Hun har haft brug for at fortælle, hvad hendes holdning var, og det skal jeg love for, at hun har gjort

Stefan Emkjær, formand for De Radikales bydelsforening på blandt andet Vesterbro

- Vi har ikke haft kontakt til hende siden maj, og vi ville ikke forstyrre hende, og nu er hun så dukket op og også forsvundet igen.

- Hun har haft brug for at fortælle, hvad hendes holdning var, og det skal jeg love for, at hun har gjort. Jeg er ærgerlig over hendes opslag. Det bedste ville være, hvis den slags ikke blevet taget i offentligheden, siger Stefan Emkjær til TV 2 Lorry.

Medlemmerne bestemmer

Ved valget i 2019 fik Ida Auken klart flest personlige stemmer af alle radikale folketingskandidater - 21.723 mod Morten Østergaard med 17.781 på andenpladsen. Hun var dermed med til at sikre partiet et kanonvalg - ikke mindst i København.

Men onsdag ramte Ida Aukens Facebook-opslag et i forvejen kriseramt parti, hvor Morten Østergaard for blot en uge siden trak sig som formand efter en sag om krænkelser mod partikollegaen Lotte Rod.

Få dage senere sendte Ida Auken en mail til de radikales folketingsmedlemmer med samme udfald mod Sofie Carsten Nielsen: At den nye formand i flere år skulle have dækket over sagen fra 2017.

Sofie Carsten Nielsen afviste onsdag omgående Ida Aukens angreb og kaldte det “falske anklager,” ligesom hun til Politiken sagde, at hun ikke “ved, hvad Ida Auken tænker om sin fremtid.”

Radikale med flest personlige stemmer ved folketingsvalget i 2019

Ida Auken

Personlige stemmer: 21.723
Københavns Storkreds

Morten Østergaard
Personlige stemmer: 17.781
Østjyllands Storkreds

Martin Lidegaard
Personlige stemmer: 12.703
Nordsjællands Storkreds

Sofie Carsten Nielsen
Personlige stemmer: 8.955
Københavns Omegns Storkreds

Zenia Stampe
Personlige stemmer: 8.371
Sjællands Storkreds

Kilde: KMD Valg

Stefan Emkjær, mener I i bydelsforeningen, at Ida Aukens opslag skal have konsekvenser?

- Jeg har ikke talt med folkene i bydelsforeningen om det, men jeg har noteret mig, at Sofie Carsten Nielsen har nævnt noget om Ida Aukens fremtid i partiet. Men det er jo ikke hende (Sofie Carsten Nielsen, red.), der skal bestemme, men vores medlemmer, siger Stefan Emkjær.

Han henviser til, at der ikke findes muligheder for at eksludere partimedlemmer i de radikales vedtægter, og at der er partiets medlemmer, der vælger folketingskandidater.

Kan hun stadig være en god repræsentant for jer på Vesterbro?

- Det tror jeg da helt bestemt.

- Som menigt medlem vil jeg gerne diskutere, hvad der er foregået her, men politikken er jo den samme. Vi vælger jo en politisk repræsentant, som kan repræsentere nogle synspunkter, siger Stefan Emkjær.

Handler i afmagt

Trods det “ærgerlige Facebook-opslag” er Stefan Emkjær glad for samarbejdet med Ida Auken, som han ser som en dygtig politiker, der “også er dygtig i morgen".

- Det er sådan, man kommunikerer i sådanne ophedede situationer åbenbart. Det er også en afmagt at gå ud på den måde. Det lader til i opslaget, at Ida (Auken, red.) synes, hun har forsøgt på det ene og andet tidspunkt og ikke er blevet hørt, siger Stefan Emkjær og henviser til den føromtalte mail.

Det er uværdigt for vores parti

Sofie Carsten Nielsen, politisk leder, de radikale

En chokeret Sofie Carsten Nielsen var onsdag særdeles hidsig, da hun blev bedt om at forholde sig til Ida Aukens Facebook-opslag.

- Det er uværdigt for vores parti, og jeg kan ikke se det som andet end et direkte angreb på partiet, sagde hun blandt andet.

Stefan Emkjær opfordrer dog den nye formand til at falde ned.

- Sofie Carsten Nielsen sagde, hun var vred. Der må jeg mane til besindighed og lade den værste ophidselse lægge sig, siger han.

Rystelser i partiet

De Radikale blev ved folketingsvalget i juni 2019 næsten lige så store som Enhedslisten og Socialdemokratiet i Københavns Storkreds, men i disse dage er succesen for en række R-profiler i hovedstadsområdet for længst glemt.

Jens Rohde, der også er valgt i København Storkreds, skriver torsdag på Facebook, at hvis Ida Auken bliver smidt ud af partiet, følger han selv med ud.

- De fejl, vi som parti har begået, kan vi kun rette op på sammen. Derfor siger jeg også hundrede procent ærligt, at hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig. INGEN skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft.