Coronavirus

Næsten 600 passagerer uden mundbind afvist

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Midttrafik har afvist næsten 600 passagerer, der ikke brugte mundbind i busser og letbane. Enkelte gange er politiet blevet tilkaldt.

Når man skal en tur med bussen, skal man huske at tage mundbind på.

Og det gør langt de fleste i Aarhus.

Siden mundbind blev et krav i offentlig transport har vagter i Aarhus kontrolleret 115.000 kunder i bybysser og letbanen, og af dem er 513 blevet bedt om at forlade bussen, fordi de ikke bar mundbind.

Det svarer til 0,44 procent.

- Jeg synes, det er et rigtig positivt tal, fordi det er forsvindende lidt, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen, der er funktionsdirektør i Midttrafik, til TV2 ØSTJYLLAND.

I resten af regionen har Midttrafik afvist 60 passagerer. Derudover har de givet 176 påbud - primært til børn og personer, der ikke bærer mundbind på trafikterminalerne.

Flere vagter

Når en kunde ikke bærer mundbind i den offentlige transport, kan der ifølge Midttrafik ske flere ting afhængig af kundens alder og opførsel.

- Vi sender ikke børn af bussen, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.

Det står dog anderledes til med voksne.

- Vi går i dialog og spørger til årsag, og hvis det er en principsag, beder vi dem forlade bussen, og hvis de ikke vil det, ringer vi til politiet, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.

Midttrafik har hævet antallet af vagter med halvtreds procent, da antallet af passagerer er steget efter studiestart.

Tager det alvorligt

- Jeg synes, det er vigtigt at sende det signal, t vi skal passe på hinanden, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.

De oplever dog ikke, at der er flere kunder, der nægter at bruge mundbind.

- Vi fik markant flere kunder ved studiestart, men afviste kunder forblev på samme niveau, så for mig er det et billede på, at aarhusianerne tager det alvorligt, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.

Selve kravet om mundbind er sat til at udløbe i slutningen af oktober.

Undtagelser for brug af mundbind

Følgende personer er undtaget fra anbefalingerne om at bruge mundbind i det offentlige rum, som for eksempel i den kollektive trafik:

  • Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind.
  • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
  • Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
  • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.
  • Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.