Coronavirus

Region kasserer millioner af ubrugte masker og mundbind

Regionen har et fjernlager med mundbind m.m. og er rustet til en smittebølge mere. Men mange leverancer er gået tilbage til leverandører, fordi masker og mundbind ikke gav nok beskyttelse. Thomas Hoffmann-Møller / TV Syd
TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Mange værnemidler yder ikke nok beskyttelse. Region Syddanmark vil gerne have danske leverandører.

Siden marts har Region Syddanmark kasseret 9.250.000 masker og mundbind. Det er værnemidler, som skulle beskytte medarbejdere, patienter og besøgende, primært på sygehusene.

- Vores sundhedspersonale bruger især bind ved behandlinger og operationer. Bindene skal være af så høj kvalitet, at der ikke kan gå sekreter som host, nys og blodstænk gennem dem. Men stikprøver har vist, at mange mundbind og masker ikke giver tilstrækkelig beskyttelse, siger regionens category manager Stig Blicher til TV SYD.

Global rift om mundbind

Den største annullerede ordre var på 3.150.000 mundbind med øreelastik. Der er bestilt mundbind til regionens sygehus i mange år, men markedet ændrede sig pludselig, da coronasmitten bredte sig.

Der var meget stor mangel på masker og mundbind. Vi var nødt til at handle hos nye udbydere, vi ikke tidligere havde handlet med.

Stig Blicher, Compliance Manager, Regions Syddanmark

- Lige pludselig, nærmest fra den ene dag til den anden, kom der en ekstremt stor efterspørgsel på værnemidler. Der var meget stor mangel på masker og mundbind. Det betød også, at vi var nødt til at handle hos nye udbydere, vi ikke tidligere havde handlet med. Nu har vi opbygget et robust lager, så vi er godt rustet til den kommende tid, siger Stig Blicher.

Ordrer er annulleret

Teknologisk Institut tester, om de indkøbte produkter lever op til CE-mærkningen. Når produkterne er dumpet, har regionen ophævet aftalerne og krævet tilbagebetaling af købesummen. Leverandørerne skulle også afhente de ikke-beståede produkter.

- Alle ordrer er annulleret, så der er ikke brugt skattekroner til ingenting. Men det koster selvfølgelig en masse besvær og arbejdstimer, når vi skal annullere ordrer og bestille nye masker, siger Stig Blicher.

Klar til en ny bølge

Region Syddanmarks koncerndirektør Kurt Espersen siger til TV SYD, at regionen har mundbind og masker nok til at klare endnu en smittebølge, uanset om det er covid-19 eller andre sygdomme. Men det ærgrer ham, at der har været så store problemer med kvaliteten.

- Vi er selvfølgelig overraskede over, at kvaliteten så tit ikke har været den, vi forventede. Det er en betragtelig udfordring for os. For vi tester jo alt det, vi får hjem, så vi kan beskytte patienter og medarbejdere mod coronasmitte. Vi har gode leverandører ude i verden, men vi vil gerne kigge på, om vi kan få stabile, danske leverandører, siger Kurt Espersen.