Lokalt

Dyreværnet advarer: Pas på, at din hund ikke får alkoholforgiftning

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Lige nu er det sæson for havens frugter. Men det kan blive dødsens farligt for dit husdyr, advarer Dyreværnet nu.

Æbler, pærer og blommer.

Dejlige, søde og umiddelbart ganske tilforladelige havefrugter. Men de kan være dødsens farlige for forslugne hunde og andre kæledyr med en sød tand.

Derfor har Dyreværnet i Rødovre netop sendt en advarsel ud.

- Det er lige nu sæson for alkoholforgiftninger hos hunde. Derfor beder vi hundeejerne om at være ekstra opmærksomme på, hvad deres dyr spiser, siger Rikke Lee, direktør hos Dyreværnet til TV 2 Lorry.

- I værste fald kan hundene dø af forgiftningen, men de kan også få kroniske skader på de indre organer, fortæller hun.

Ryd op i haven og få fjernet de frugter.

Rikke Lee, Dyreværnet

Om efteråret falder frugterne ned på jorden, og hvis de bare ligger på græsset, begynder de at gære og dermed omdannes sukkeret til alkohol.

- Når hunden så guffer de søde, dejlige frugter i sig, bliver de simpelthen fulde. Men de kan ikke tåle alkohol på samme måde som os mennesker, siger Rikke Lee.

Hun har selv oplevet det med en venindes hund, der havde taget for sig under blommetræet.

- Min veninde var meget urolig for hunden. Den lå bare på siden og tissede i dens seng. Og det var først, da jeg kom i tanke om, at jeg havde set den under træet, hvor den spise blommer, at jeg regnede ud, at den var alkoholpåvirket.

- Så vi fik den til at kaste op og fik givet den en masse væske. Heldigvis, ellers kunne det være gået rigtig galt for hunden.

Det er særligt farligt for de små hunde, fordi deres kroppe er mindre og derfor mere let påvirkelige over for alkoholen.

- Men vi ser nu mest, at det er de store hunde, der kommer galt afsted. Især typer som larabor og golden retriever. De er jo meget forslugne, siger Rikke Lee til TV 2 Lorry.

Derfor kommer hun med en klar opfordring til alle haveejere, der også har en hund:

- Ryd nu op i haven og få fjernet de frugter.

Pas også på hvepsene

Hundene risikerer nemlig ikke kun en alkoholforgiftning, der er også andre farer der lurer. Nemlig hvepsene.

De små stribede insekter bliver nemlig også lokket af de sukkersøde frugter, og derfor kan en intetanende stor-gnaskende hund nemt komme til at stikke sig på en.

Er uheldet ude kan hundene derfor risikere at bliver stukket i munden eller i halsen af de aggressive hvepse.

- Og det er faktisk langt mere farligt end alkoholforgiftningen. Det skal man reagere meget hurtigt, fordi stikket kan hæve op og lukke for luftvejene, forklarer Rikke Lee.