Lokalt

18-årig kvindelig fodbolddommer blev spyttet på, skubbet og kaldt møgluder

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Den 18-årige fodbolddommer Julie Alsbro fra Aabenraa blev overfuset af en ældre, mandlig fodboldspiller. DBU tager afstand fra episoden.

Der er spillet 64 minutter af fodboldkampen mellem Egernsund KIF og Egen UI på Egernsund Stadion lørdag 5. september. Begge hold er serie 4-hold – Egernsund består af mænd i 20’erne og 30’erne. Egen UI’s hold er lidt yngre.

Mellem de to hold af voksne mænd løber 18-årige Julie Alsbro fra Aabenraa. Hun er fodbolddommer, og hun har en drøm om at rykke endnu længere op i rækkerne og få en karriere som fodbolddommer i Superligaen.

En af Egernsunds spillere bliver tacklet og appellerer om et frispark, men Julie Alsbro afviser. Spilleren råber ”holdt kæft, hvor er du ringe” i retning mod den unge dommer. Men på trods af, at hun kun har været dommer siden 2017, er hun efterhånden vant til lidt af hvert.

- Man kommer ikke uden om tilråb. Der er ofte brok over gule kort, men det har aldrig været fysisk. Det værste jeg er blevet kaldt, er idiot, siger Julie Alsbro.

Ved næste spilstop giver hun spilleren et gult kort for brok. Men denne gang lader manden det ikke blive ved verbale udfald mod den unge dommer.

Sager om trusler og vold mod dommere

Ifølge Politiken, har der alene siden 1. august i år været otte sager, hvor spillere i de lavere jyske rækker er blevet udvist for truende adfærd mod dommeren. Og ifølge DBU har der de sidste fem år været 90 sager om direkte vold såsom skub, slag, spyt og halsgreb mod dommere.

Kilde: Politikken

Manden puster sig op, og går hen mod hende, mens han siger ”du er så fucking ringe” direkte henvendt mod Julie Alsbro, der sender hånden ned i lommen efter det gule kort igen for derefter at finde det røde kort frem.

Manden er ved at forlade banen, men da han passerer Julie Alsbro, skubber han til hende, spytter på hende og siger ”møgluder”.

- Jeg står lige et halvt minuts tid og er lidt paf. Jeg står og kigger ud efter ham og ved ikke rigtigt, hvad jeg skal gøre af mig selv. Jeg kan høre nogle af de andre spillere på banen sige: ”kom, så fortsætter vi” og ”kom nu videre”. Jeg får parkeret situationen og finder tilbage i rytmen, siger Julie Alsbro.

Det er først, da hun sætter sig ud i bilen for at køre hjem, at det går op for hende, hvad hun har været udsat for. Så da hun er kommet hjem til Aabenraa, melder hun sagen til DBU.

Det er ikke noget, der påvirker mit ønske om at kravle op ad rangstigen som dommer

Julie Alsbro, fodbolddommer, Aabenraa

Har ikke skubbet til drømmen

Selvom hændelsen har sat sine spor i Julie Alsbro, så har den alligevel ikke skubbet til hendes urokkelige drøm om at blive dommer på et højere plan.

Allerede dagen efter iførte hun sig igen den karakteristiske gule trøje og dommerfløjten for at dømme en kamp – denne gang som linjedommer.

- Jeg var da lidt ramt efter oplevelsen og havde det lidt svært med at skulle ud og dømme den første kamp oven på den her hændelse. Men efter jeg havde dømt den kamp, så synes jeg egentligt, at jeg havde det meget trygt ved at skulle ud og dømme igen, siger Julie Alsbro.

Jeg tror også, at når man kommer højere op, så handler det mere om fodbold end at gå og spytte på dommeren

Julie Alsbro, fodbolddommer, Aabenraa

Med drømmen om at rykke længere op i rækkerne, forudser hun også, at der bliver færre usportslige hændelser.

- Jeg tror, at jo længere man kommer ned i serierne, jo mindre respekt er der for dommeren. Det er ikke lige så pæn fodbold, og så må man have det mere i munden eller i tacklingerne. Jeg tror også, at når man kommer højere op, så handler det mere om fodbold end at gå og spytte på dommeren.

Sagen med Julie gjorde faktisk, at jeg fik ondt i maven.

Casper Mortensen, formand, Egernsund Kultur- og Idrætsforening

Klubben er ked af sagen

Formanden for Egernsund Kultur- og Idrætsforening, Casper Mortensen, er ked af sagen.

- Det er noget, der på ingen måde hører hjemme i fodbold, og sagen med Julie gjorde faktisk, at jeg fik ondt i maven. Det er på ingen måde i orden, siger Casper Mortensen.

Oven på episoden har foreningen indkaldt spillerne til et møde, hvor der blev lavet en handlingsplan for spillere, trænere og bestyrelse.

- Vi er en forening for alle, og hvor der skal være plads til alle. Men det står også helt klart, at vi ikke ser den form for opførsel fra nogen i klubben, siger formanden.

Bestyrelsen i Egernsund KIF skal nu drøfte, om episoden får konsekvenser for spillerens fremtid i foreningen.

Har ikke hørt fra Egernsund KIF

Julie Alsbro har hverken hørt fra spilleren eller fra klubben Egernsund KIF.

- Jeg ved ikke, om man kunne have forventet, at klubben gav mig et kald. Men det havde da hjulpet, hvis klubben havde erkendt, hvad der skete og taget afstand til det, siger Julie Alsbro.

Efter TV SYDs henvendelse har formanden for Egernsund KIF oplyst, at klubben nu vil tage kontakt til Julie Alsbro for at give hende en undskyldning på klubbens vegne.

- Jeg synes, der er meget at sige til hende, både personligt og på klubbens vegne. I sidste ende håber jeg, at vi sammen kan hjælpe hinanden med at sætte fokus på problemet og rette op på det, siger formand i Egernsund KIF, Casper Mortensen.

DBU: Ikke befordrende for arbejdet med at rekruttere dommere

Hos DBU tager man også afstand til hændelsen og oplyser, at spilleren er blevet idømt seks spilledages karantæne.

- Jeg synes, det er en kedelig, trist og uheldig sag. Det er på ingen måde acceptabelt, at der er en spiller, der behandler en af vores unge dommere på den her måde. Vi tager afstand fra det, som spilleren har gjort. Det hører ingen steder hjemme på en fodboldbane, siger dommerchef i DBU Jylland, Jakob Bille fra Horsens.

Det er ikke særligt befordrende for vores arbejde med at rekruttere nye dommere

Jakob Bille, dommerchef, DBU Jylland

Hos Egernsund KIF er man enig i vigtigheden af, at få dommere som Julie Alsbro til at stille op.

- Unge dommere er absolut afgørende for fremtiden for fodbolden, og vi har absolut brug for personer som Julie, som har lyst til at være dommere, og derfor er det også vores opgave at sørge for, at sådan noget ikke må ske igen, siger Egernsund KIF's formand, Casper Mortensen.

Ifølge Jakob Bille er denne sag den første, man har behandlet i disciplinærudvalget mod en kvindelig dommer.

Ifølge Julie Alsbro var der ingen af de andre spillere på banen, der greb ind og bakkede hende op. Men Jakob Bille afviser at gå ind og straffe alle spillere på banen for stiltiende at have set til.

- Vi kan ikke gå ind og lave kollektiv straf. Det er spilleren, som står til ansvar for sine egne handlinger, og det er spilleren, der må tage konsekvensen af det, han nu har gjort, siger Jakob Bille.

Sagen får muligvis også et juridisk efterspil. Ifølge Julie Alsbro er sagen nemlig nu også blevet meldt til politiet.