27-årig lider af senfølger efter covid-19 - nu kommer hun med en opfordring

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

27-årige Mette Pedersen blev syg af coronavirus i foråret – i dag kæmper hun stadig med senfølger.

Det var en helt almindelig dag i april. Mette Pedersen havde lidt hovedpine, let feber og hoste, og derfor blev hun sendt hjem fra sit arbejde som sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus med besked om, at hun skulle testes for coronavirus.

- Jeg synes, det var lidt overkill, for jeg troede ikke selv på, at det var covid-19. Men det var det, og jeg var syg i fem uger med en ulidelig hovedpine, som ikke gik væk med Panodil. Jeg havde feber, besvær med at trække vejret, smerter i brystet og thorax og sov 20 timer i døgnet. Jeg mistede min smags- og lugtesans og var fuldstændig uden energi, fortæller hun.

Jeg bliver vred og ikke mindst ked af det, når jeg hører, at politiet igen har måtte lukke en fest og et værtshus

Mette Pedersen

Træt hele tiden

Sygdommen var et langt og hårdt forløb. Undervejs tabte Mette Pedersen otte kilo, blandt andet fordi hun slet ingen lyst havde til mad.

- Jeg lå i min seng hele tiden, og når jeg skulle i bad, måtte jeg holde pauser undervejs. Jeg fældede også rigtig meget, men tænkte at det var ”normalt”, når man døjer med høj feber over en længere periode. Jeg troede, at det var stoppet, men nu efter en pause på et par måneder fælder jeg igen utrolig meget, fortæller hun.

I dag – næsten fem måneder efter – er Mette Pedersen endnu ikke den samme som før, og hun er endnu ikke tilbage på jobbet på fuld tid.

- Jeg lider af virkelig slem hovedpine. Den er der ikke hele tiden, men kommer især når jeg har været i gang, og kroppen bliver presset og stresset. Nogle gange er det så slemt, at jeg må gå hjem fra arbejde og gå i seng og håbe, at den hurtigt går væk, men ofte tager det flere dage. Jeg har svært ved at rumme mange mennesker, svært ved mange bolde i luften, og jeg sover meget, for der skal ikke så meget til, før jeg bliver træt, fortæller hun.

UNGE OG CORONA

  • I de seneste uger har aldersgruppen 20-29 år udgjort den største gruppe af smittede med coronavirus. I alt tegner den aldersgruppe sig for over 3000 bekræftede tilfælde. 
  • Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række gode råd til, hvordan du som ung kan være med til at forebygge smittespredning med ny coronavirus.
  • Læs mere her

I begyndelsen troede Mette Pedersen, at hun stadig følte sig træt, fordi kroppen havde været på hårdt arbejde og nu havde brug for at restituere.

- Jeg troede, at jeg var ved at blive sindssyg. Mange af mine senfølger var også de symptomer, jeg havde, da jeg lå syg. De var heldigvis på vej retur, men er kommet tilbage. Jeg troede, jeg var ved at blive sindssyg, fordi jeg hele tiden opdagede nye senfølger. Jeg blev så bekendt med facebookgruppen Covidramte med senfølger og kunne se, at jeg langt fra var den eneste. Det er rart og betryggende, at man ikke er alene, fortæller hun.

At coronavirussen ramte Mette Pedersen så hårdt, er hun selv meget overrasket over.

- Jeg er jo ung, og jeg troede, at jeg havde et godt immunforsvar, så jeg ved ikke, hvorfor jeg har været så syg og stadig kæmper med følgerne. Jeg har familiemedlemmer, som er kommet sig uden nærmest at mærke, at de var syge, så jeg må konstatere, at den her virus rammer virkelig forskelligt, siger hun og kommer med en opfordring:

- Mange tror, at den yngre del af befolkningen er usårlig overfor covid-19. I begyndelsen var der meget fokus på, at det var den ældre del og kronikerne, som skulle passe på, men det viser sig nu, at der faktisk er en del unge, som ikke går fri af konsekvenserne af covid-19, siger hun.

Bliver vred og ked af det

Hun er også selv blevet overrasket over coronavirussens konsekvenser.

- Jeg har bestemt fået meget mere respekt for denne sygdom og dens senfølger, og jeg kan mærke, at det gisper i mig, når folk ikke holder afstand og tager deres forholdsregler seriøst. Jeg bliver vred og ikke mindst ked af det, når jeg hører, at politiet igen har måtte lukke en fest og et værtshus, fordi folk ikke kunne eller ville tage de nødvendige forholdsregler og følge de anvisninger, som der er, eller folk har været samlet i store grupper, siger Mette Pedersen.

- Det er ikke noget med at pege fingre eller komme med en løftet pegefinger til enkelte grupper i samfundet, men folk bliver simpelthen nødt til at forstå, at det ikke bare er en simpel ufarlig forkølelse, heller ikke hos de unge, siger hun.

I dag tager Mette Pedersen en dag ad gangen, fordi små opgaver som for eksempel at handle og støvsuge stadig er svære at overkomme.

- Min familie har hjulpet mig meget, men det er svært at acceptere, at jeg ikke kan det samme som før, og jeg får dårlig samvittighed over, at jeg må aflyse mange arrangementer, fordi jeg er så træt, siger hun.

Der findes endnu ikke tal for hvor mange, der får senfølger efter covid-19, men udenlandske studier tyder på, at det kan være op til mellem 13 og 15 procent.

Folk savner at kunne give et kram

Listen over indrapporterede senfølger er lang, covid-19 patienter beskriver senfølger som åndedrætsbesvær, forstyrret temperaturregulering, træthed, tab af lugte- og smagssans, smerter i led og muskler og hovedpine.

- Jeg har selv været der, hvor jeg tænkte, at al den her coronasnak er hysterisk, og hvor jeg tænkte, at det ikke ville ramme mig. Jeg kan sagtens forstå, at det kan være svært at sætte sig ind i, hvis man ikke selv eller kender nogle, som har haft sygdommen tæt inde på livet. Og jeg kan også sagtens forstå, at folk savner at kunne give et kram, tage til koncert, på diskotek og så videre, siger Mette Pedersen.

Jeg har det bedre, når der ikke er for mange bolde i luften, og tempoet er lidt nede

Mette Pedersen

- Men covid-19 er så ny, og vi kender ikke nok til sygdommen endnu. Indtil vi gør det, bliver vi nødt til at passe på os selv og hinanden. Og hvem ved, måske er det en af vores nære pårørende, som rammes næste gang, og hvem ved, om det ender godt eller skidt, siger hun.

En god snak med lederen

På jobbet har Mette Pedersen en god dialog med sin leder om, hvordan de sammen kan tage hensyn til de senfølger, der plager.

- De er meget forstående, men det er svært, og jeg får dårlig samvittighed, fordi jeg er vant til at være én af dem, der altid tager ekstra vagter og altid er klar til at hjælpe med at få tingene til at køre, fortæller hun.

Om dagen er vagterne på sygehuset travle, mens der er mere ro og færre mennesker om natten. Derfor har Mette Pedersen i øjeblikket flest nattevagter og er på nedsat tid i dagvagterne.

- Jeg har det bedre, når der ikke er for mange bolde i luften, fortæller hun.

Mette Pedersen er nu blevet henvist til lungemedicinsk ambulatorium, hvor hun skal have taget en måling af sin lungekapacitet. Hendes sygdomsforløb er blevet anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen som en arbejdsskade.

- Jeg tror desværre, at covid-19 er kommet for at blive, og den vil ændre vores hverdag og i lang tid endnu påvirke vores samfund og liv. Jeg tror, vi bliver nødt til at tænke i alternativer, og på hvordan vi får dækket vores forskellige behov, siger hun.

- Det er ikke sikkert, at vi får lov til at feste, som vi har gjort tidligere eller gå til diverse arrangementer som tidligere. Jeg tror, vi bliver nødt til at finde nye løsninger, hvor vi både får dækket vores behov, men samtidig tager vores forholdsregler og sygdommen alvorlig, siger Mette Pedersen.

Dansk Sygeplejeråd har opfordret til en national plan for, hvordan sundhedsvæsenet følger op på senfølger efter covid-19. Sundhedsansatte er i særlig risiko for at blive ramt af sygdommen. Sundhedsstyrelsen har netop oprettet en faglig følgegruppe, der skal samle og drøfte eksisterende viden om senfølger og komme med input til et sæt nationale anbefalinger.