Lokalt

Smittetal på friskole firdoblet på et døgn - kommune holder krisemøde om udvikling

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Lille Egede Friskole i Boeslunde er gået fra seks til 25 smittede på under et døgn. Alle elever og medarbejdere skal testes.

Et udbrud med coronasmitte på Lille Egede Friskole i Boeslunde mellem Skælskør og Korsør spreder sig hurtigt i øjeblikket.

Tirsdag morgen var tre elever og tre lærere konstateret smittet, men onsdag morgen er det tal firdoblet. 18 elever og syv medarbejdere er nu testet positive for covid-19, fortæller skoleleder Lars Jacobsen til TV 2 ØST.

- Det går ikke så godt, må man sige. Det er gået stærkt, for det er inden for ganske få dage, hvor smitten er hoppet mellem flere, kan vi se. Den, der bragte det ind, har ikke haft kontakt med de sidste, der er smittet. Det er godt nok gået stærkt, siger han.

Lærer blev testet positiv i sidste uge

Det er formentlig en lærer, der er kilden til smitteudbruddet på skolen. I forrige weekend var han til konfirmationsfest i København, og tirsdag i sidste uge under et personalemøde fik han det første tegn på covid-19 i form af træthed. Da han kom hjem fra skole samme dag, fik han hovedpine, og derfor meldte han sig syg og fik taget en coronatest – som altså viste sig at være positiv.

Skoleledelsen besluttede søndag at sende de elever hjem, som læreren havde haft kontakt med - 1., 2., og 6. klasse - og mandag blev resten af eleverne og samtlige medarbejdere også sendt hjem.

Derfor kommer det også bag på Lars Jacobsen, at smitten har nået at sprede sig til så mange mennesker.

- Jeg synes, vi har fulgt alle retningslinjer, der har været på området, så jeg må sige, at det er vildt, at det kan sprede sig så meget så hurtigt. Vi ved med sikkerhed, at vi først har fået det ind i huset i sidste uge og lukkede så ned allerede mandag. Og alligevel er så mange smittet, siger han.

Det vigtigste for mig er hele tiden at støtte mig op, hvad myndighederne råder os til at gøre

Lars Jacobsen, skoleleder, Lille Egede Friskole

Skoleledelsen er i tæt kontakt med skolens forældre, som Lars Jacobsen flere gange dagligt orienterer om smitteudbruddets udvikling. Og ingen elever eller medarbejdere kan komme tilbage til skolen uden en negativ coronatest.

- Jeg har bedt alle om at få deres børn testet. Alle fra 0.-9. klasse skal testes og selvfølgelig også alle medarbejdere, for så får vi mulighed for at starte på en frisk, siger han.

Kommune holder krisemøde

Foruden smitteudbruddet på Lille Egede Friskole er en lærer på Forlev Friskole i Vemmelev også testet positiv for coronavirus. Her har 1., 6. og 7. klasse været sendt hjem i fem dage, og de må komme tilbage i dag, onsdag, hvis de er symptomfri.

Skoleleder Niels Christian Bach oplyser onsdag til TV 2 ØST, at der fortsat ikke er yderligere personer, der er blevet smittet. Alle medarbejdere er testet negativ, og det er alle de elever, der har fået svar på deres test, også. De, der stadig venter på testsvar, er ikke i skole i dag.

Udbruddene på blandt andet de to skoler betyder, at Slagelse Kommune nu har over 20 smittede per 100.000 indbyggere. Hvis der var tale om et land, så ville Udenrigsministeriet fraråde alle ikke-nødvendige rejser til området.

Derfor holder kommunen i dag krisemøde om situationen, hvor deltagerne skal se på, hvordan smitten kan inddæmmes, og smittekæderne kan brydes.

- Når det begynder at bevæge sig i den retning, kan det gå rigtig hurtigt. Vi skal være forberedt, og derfor vil vi se, om vi skal tage nogle værktøjer i brug. Det kan være medarbejdere, der skal arbejde hjemmefra eller skoler, der sendes hjem og undervises digitalt. Det drøfter vi i morgen, sagde borgmester John Dyrby Paulsen (S) til TV2 ØST tirsdag aften.

Krisemødet går i gang klokken 11 og forventes at tage omkring en time.