Gigantisk monument lå gemt i jysk skov - nu bliver det rejst igen

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Høj Stene bliver officielt åbnet torsdag med en ceremoni. Håbet er at lokke flere turister til området.

I denne uge bliver de første sten til et gigantisk monument rejst i skoven ved Vejerslev mellem Silkeborg og Randers.

Her rekonstruerer Moesgaard Museum gravmonumentet Høj Stene, som i sin tid stod netop her. Dybt inde i skoven og tæt på Gudenåen.

Stensætningen er sammen med monumenterne i Jelling, der er flere hundrede år yngre, de største af sin art i hele verden, fortæller Lars Krants, afdelingsleder ved arkæologisk afdeling på Moesgaard Museum.

- Der er masser af dem, men ingen i det her kæmpeformat, siger han.

Høj Stene menes at være omkring 1400 år gammelt, men det er først inden for det seneste år, at man endegyldigt har fundet frem til, hvor det imponerende stenmonument præcis stod opført, og hvad det har været brugt til.

Afslører magtfuld elite

Rester af stensætninger er der mange af i Danmark, men Høj Stene skiller sig alligevel ud fra mængden. Det er det største af sin slags sammen med de berømte Jelling-monumenter, og så har det været brugt til noget ganske særligt.

- Der har været et kæmpestort ligbål centralt i anlægget, fortæller Lars Krants.

Arkæologer fra Moesgaard Museum har fundet 21 stykker guld, 50 stykker bronze og rester af fornemme smykker i brandgraven i stensætningen, og det tyder på, at det kan være en konge eller en dronning, der er blevet begravet ved Vejerslev.

- Det har i hvert fald været vildt storslået, siger Lars Krants.

Der har været mange teorier om, hvad disse store stensætninger blev brugt til. Var det til okkulte ceremonier, gravsteder eller astroliske observatorier? Høj Stene er det første sted, hvor man endegyldigt kan bevise, at det har været brugt som begravelsesplads for en meget magtfuld person.

Eksperter fra Moesgaard Museum mener endda, at monumentet ved Vejerslev viser, at der har eksisteret en form for elite uden sidestykke i oldtiden, der har boet i Midtjylland.

Monumentet er bygget op af kæmpestore bautasten, der er rejst i en spidsoval facon, så de danner et skib. For 1400 år siden krævede det 240 mænd at rejse én sten, i dag kræver det blot én gravko at rejse hele monumentet.

Håber på mere turisme

I Favrskov Kommune glæder man sig over, at man nu kan genskabe et af kommunens – og landets - vigtigste historiske områder, hvor en konge eller en dronning måske er blevet sendt ud på sin sidste rejse gennem flammerne.

- Det er jo helt eventyrligt, siger borgmester Nils Borring.

Høj Stene vil blive tilgængeligt via stier og fra vandsiden, hvor skoven skal åbnes op, så man kan se monumentet fra sin kano eller kajak, når man sejler på Gudenåen.

- Det skulle gerne give en ekstra turiststrøm, siger Nils Borring.

Området skal fredes

Slots- og Kulturstyrelsen er i samarbejde med lodsejeren i området, Niels Due Jensen, gået i gang med at ansøge om en fredning af Høj Stene.

Høj Stene bliver officielt åbnet torsdag med en ceremoni.

Projektet har fået støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond.