Lokalt

Rig 'onkel' fra USA giver 100.000 dollars til dansk folkeskole

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Sakskøbing Skole har fået en noget usædvanlig donation. Hele 100.000 dollars fra en mand, der kom fra byen på Lolland, men som levede og døde i USA.

Et mystisk brev om en stor arv sendt fra fjerne himmelstrøg.

Det lyder som et klassisk fupnummer, de fleste nok har prøvet at modtage i postkassen eller indbakken, og som i samme øjeblik er røget i papirkurven.

Man har tit joket med, at bare man havde en rig onkel i Amerika. Nu var der rent faktisk en rig ”onkel” i Amerika

Per Helsted Mortensen, viceinspektør

På Sakskøbing Skole er de dog glade for, at de tøvede med at krølle det sammen, da de modtog en priority mail hele vejen fra USA.

I brevet stod der, at en mand ved navn Gylle Henning Buxbom var død og havde testamenteret 100.000 dollars (ca. 630.000 kroner) til skolen på Lolland.

- Den allerførste tanke er jo, at det ikke kan være rigtigt, at det er for godt til at være sandt, siger viceskoleleder Per Helsted Mortensen om brevet.

Og lyder noget for godt til at være sandt, forholder det sig formentligt også sådan - det plejer man i hvert fald at sige.

Men efter en længere korrespondance med advokatfirmaet, der havde sendt brevet, kunne Per Helsted Mortensen konstatere, at den altså var god nok. Der var dollars på vej til Sakskøbing.

- Man har tit joket med, at bare man havde en rig onkel i Amerika. Nu var der rent faktisk en rig ”onkel” i Amerika, der havde betænkt os, siger viceinspektøren.

Glemte aldrig Sakskøbing

Det store spørgsmål er naturligvis, hvem der mon havde haft en folkeskole på Lolland i tankerne, da arven skulle placeres. Og så endda fra den anden side af Atlanten.

Mona Buxbom med et billede af sin farbror, Gylle Henning Buxbom. Hun er stolt af, at han testamenterede 100.000 dollars til Sakskøbing Skole

Modsat hvad man ellers skulle tro, viste en søgning i lokalarkivet, at Gylle Henning Buxbom aldrig havde været elev på Sakskøbing Skole. Men navnet Buxbom og byen Sakskøbing klinger ikke helt hult - selv den dag i dag.

For i byen bor Mona Buxbom, som fik fortalt historien om brevet af nogle veninder, der arbejder på skolen.

- Og så tænkte jeg: "Ej, hvor sjovt”. For jeg har en farbror, der tog til Californien. Og så siger de, at han hedder Gylle, og det hedder min farbror også, fortæller Mona Buxbom, der altså er niece til Gylle Henning Buxbom.

Mona Buxbom har aldrig selv mødt sin farbror. For sidste gang han satte fod på dansk jord, var i 1964, før hun blev født. Men hun har fået historier fortalt om den eventyrlystne farbror, der som ung rejste fra Sakskøbing til både Norge, Canada og altså USA.

I De Forenede Stater slog han sig ned. Han klarede sig godt og boede i mange år på en farm i Californien, hvor han både havde køer, høns og ænder, og hvor unge mennesker havde opstaldet heste.

Gylle Henning Buxbom boede på en farm i Californien, hvor han ernærede sig ved kvægdrift, dyrehold samt opstaldning af heste.

Men han glemte aldrig Sakskøbing, og familien vidste godt, at Gylle Henning Buxbom, der blev 96 år, drømte om at give noget tilbage til byen.

- Men at det så sker, og at det er rigtigt, det er vi er jo bare stolte af, siger Mona Buxbom.

På Sakskøbing Skole skal pengene blandt andet gå til nye borde og stole.