Lokalt

FDF'ere bygger deres helt egen pandekagemaskine - sprøjter over 250 ud i timen

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

FDF i Brande spiser så mange pandekager, at de er blevet trætte af at lave dem alle sammen selv.

Hvis man elsker pandekager, men hader at skulle svede over komfuret for at lave dem, så kommer her en løsning, der er selv Storm P. værdig.

De unge fra FDF Brande har bygget intet mindre end en fuldautomatisk pandekagemaskine, der kan bage op til 12 pandekager ad gangen. En stor dunk med dej bliver systematisk fordelt på panderne, som så drejer rundt over gasblussene for til sidst at blive kastet af i en bunke - i bedste Rasmus Klump-stil.

Opfinderne bag er 13 gutter, som alle er ledere i kredsen. De har mødtes hver tirsdag aften i halvandet år og bygget på maskinen. En af dem er Niklas Kristensen, og her til aften skulle maskinen stå sin prøve.

- Jamen det er jo en form for stolthed, det er jo noget, vi har produceret og gået og hygget os med, så er det jo enormt fedt at se, at det også kører, siger han, og medbygger Thomas Sand Kristensen fortæller:

- Der sidder en triptæller her på styreenheden, og indtil videre har den lavet 86 pandekager i aften. Det er super fedt.

Og det er ikke nogen tilfældigt sammenflikket dims. Maskinen er computerstyret, for de unge ledere har alle en erhvervsuddannelse, og der er både elektrikere, smede, mekanikere og så videre iblandt dem.

- Det starter jo med, at man sætter sig ned og begynder at tegne. Og til sidst kan man ikke tegne mere, og så går man ned og bygger en prototype, siger Niklas Kristensen.

De har bygget maskinen hjemme i Niklas Kristensens fars værksted. Han er selv 19 år og i lære som elektriker. Derfor var det en smal sag at programmere maskinen til at køre helt uden menneskelig indblanding.

- Det har vi prøvet før og har lidt erfaring inden for det, siger han.

I alt fik maskinen bagt 130 pandekager på bare en halv time. På trods af den høje kvantitet, skulle kvaliteten også være i top. I hvert fald ifølge TV MIDTVESTs udsendte testsmager.