Coronavirus

Højskole lukket efter coronaudbrud - hver sjette viste sig at være smittet

Silkeborg Højskole er oprettet i 1969. Højskolen er beliggende ved Silkeborg Langsø. TV 2 Østjylland
TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Mange af eleverne oplevede ikke symptomer på covid-19.

Det viste sig at være en fornuftig beslutning, da Silkeborg Højskole fredag sendte samtlige 125 elever hjem, slukkede lyset og låste dørene.

Situationen fredag var, at 14 af skolens elever var blevet testet positiv for covid-19.

Mandag er smittetallet steget til 22 - 1 underviser og 21 elever, viser nye tal, TV2 ØSTJYLLAND har fået oplyst af højskolens forstander, Jacob Zakarias Eyermann.

- Det viser bare, at det var det helt rette at lukke ned og sende eleverne hjem. Vi kan ikke isolere så mange elever. Ifølge retningslinjerne skal man have eget toilet og bad, og det kan vi ikke tilbyde, siger Jacob Zakarias Eyermann til TV2 ØSTJYLLAND.

Smittespredningen er ikke overraskende

At smitten har spredt sig til hver sjette på højskolen overrasker ikke Lars Østergaard, ledende overlæge på Skejby Hospital og professor ved Aarhus Universitet.

- Der går altid en rum tid, fra en person smittes med coronavirus, til det konstateres. I den tid kan personen nå at smitte en masse andre, siger han til TV 2.

Han fortæller desuden, at der er ekstra risiko for smittespredning på eksempelvis højskoler, hvor mange personer bor sammen.

- Jo flere mennesker, jo tættere og jo længere tid, man er sammen, desto flere vil blive smittet. Det er sikkert, siger Lars Østergaard.

Oplevede ikke symptomer

Forstander Jacob Zakarias Eyermann fortæller, at det er kommet bag på flere elever, at de var smittede med covid-19.

- Det er lumsk, at man kan være smittet uden at have symptomer. Der er nogle, der slet ikke reagerer på det, siger Jacob Zakarias Eyermann til TV2 ØSTJYLLAND.

At nogle elever ikke har oplevet symptomer kan være medvirkende til, at smitten har spredt sig, fortæller Lars Østergaard.

- Den største smittespredning sker blandt personer, der ikke oplever symptomer. Hvis du ikke mistænker at være smittet, lader du dig ikke teste, og dermed kan du nå at smitte mange andre.

Det er netop derfor, at de generelle retningslinjer om afstand og sprit er så værdifulde. Fordi vi ikke ved, hvem der kan være smittet, understreger Lars Østergaard.