Lokalt

Mette Frederiksen vil ændre lov om hadforbrydelser og give mulighed for X i passet

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Regeringen har lørdag præsenteret en ny lovpakke for flere LGBTI-rettigheder. Se de ti konkrete initiativer nederst.

Regeringen vil tydeliggøre i straffeloven, hvad der er hadforbrydelser, og sætte ekstra ind mod hadefulde ytringer, forskelsbehandling og chikane.

Sådan lyder det lørdag aften i statsminister Mette Frederiksens tale med Copenhagen Pride 2020.

Og selvom statsministeren anerkender, at Danmark er kommet langt i kampen for mangfoldighed, er der fortsat lang vej igen, mener hun.

- Op mod 2.700 personer i Danmark udsættes for vold på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet hvert år, og næsten hver anden transperson undgår at komme bestemte steder blandt andet af frygt for at blive chikaneret – eller ligefrem overfaldet.

- Bliver man overfaldet eller svinet til, fordi man viser, hvem man er, skal det fremover være tydeligt, at det er en hadforbrydelse eller en hadefuld ytring under straffeloven, siger Mette Frederiksen i talen, der særligt kredser om den lovpakke for LGBTI-miljøet, som regeringen præsenterede lørdag morgen.

FAKTA: LGBTI

LGBTI er en forkortelse for "Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex", som er den internationale fællesbetegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og personer født med variationer i kønskarakteristika. Forkortelsen tilføjes nogle gange et plus - "LGBTI+" - for at inkludere personer, der ikke falder ind under de øvrige kategorier.

Frihed til forskellighed

Lovpakken ”Frihed til forskellighed”, der kommer fra ligestillingsminister Mogens Jensens ministerium, præsenterer ti konkrete initiativer, som skal ”styrke rettigheder og muligheder for homo- og biseksuelle, trans- og interkønnede”.

Blandt initiativerne er blandt andet muligheden for, at transkønnede børn og unge under 18 år kan få mulighed for at ændre juridisk køn, ligesom det skal være muligt at få et X i passet for interkønnede og personer, der ikke identificerer sig som mand eller kvinde.

Slut med chikane

- Vi vil blandt andet sætte ind mod diskrimination og chikane af homo- og biseksuelle, trans- og interkønnede. Det skal gøres tydeligt, at det er forbudt, uanset hvor det foregår. Om det er direkte eller indirekte. Så vil vi ikke have det i Danmark, siger statsministeren og tilføjer:

- Det skal stå helt klart, at for eksempel et lesbisk par ikke må afvises af en boligforening, blot fordi de er lesbiske.

Ifølge udspillet har 31 procent af danske LGBTI-personer oplevet at føle sig diskrimineret på grund af deres LGBTI-identitet, mens 57 procent af homoseksuelle mænd og 37 procent af homoseksuelle kvinder har oplevet at blive mobbet eller chikaneret på grund af deres seksuelle orientering.

De ti initiativer

  1. Styrket beskyttelse mod forskelsbehandling og chikane på grund af seksuel orientering uden for arbejdsmarkedet.
  2. Eksplicit forbud mod forskelsbehandling og chikane af trans- og interkønnede uden for arbejdsmarkedet.
  3. Eksplicit forbud mod forskelsbehandling og chikane af trans- og interkønnede inden for arbejdsmarkedet.
  4. Eksplicit beskyttelse af trans- og interkønnede i forhold til hadforbrydelser og hadfulde ytringer.
  5. Det skal være lettere at ændre fornavn, så det stemmer overens med ens kønsidentitet.
  6. Transkønnede bliver forældre i overensstemmelse med deres juridiske køn.
  7. Smidiggørelse af registrering af medmoderskab, så der ikke længere er krav om deltagelse af en sundhedsperson.
  8. Transkønnede børn og unge skal have mulighed for ændring af juridisk køn (personnummer mv.).
  9. Refleksionsperioden ved ændring af juridisk køn for personer over 18 år afskaffes.
  10. Det skal være muligt at få X i passet for interkønnede og personer, der ikke fast identificerer sig som værende mand eller kvinde samt for personer under 18 år.