Lokalt

Skildpadde på 76 år stak af – 14 dage efter dukkede den op i naboby

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Ejer og skildpadde er nu genforenet, efter at skildpadde pludselig dukkede op i indkørsel i naboby.

En to uger lang rejse over veje, marker og åløb endte onsdag lykkeligt for både landskildpadden Fusse og ejeren Rickey Kruse Pedersen fra Sæby i Hornsherred.

Fusse er en russisk landskildpadde på 76 år, og hun forsvandt 29. juli fra sin skildpaddefold i Rickey Kruse Pedersens have.

- Vi har jo altid kaldt den for udbryderkongen, for den kan grave og kravle meget mere, end man tror, siger Rickey Kruse Pedersen.

Vi har jo altid kaldt den for udbryderkongen

Rickey Kruse Pedersen

Han har også et par hunde, der normalt plejer at gø, når skildpadden finder på at stikke af, men det skete altså ikke denne gang.

- Der gik nok tre til fire timer, før vi fandt ud af, at den var væk. Vi fes rundt og ledte i seks timer, men den var allerede over alle bjerge og havde nok begivet sig ud på markerne ved siden af vores landsted, siger Rickey Kruse Pedersen.

Vi var nervøse for, at den at den var blevet slugt af en mejetærsker

Rickey Kruse Pedersen

Den 26-årige blikkenslager lavede et opslag om forsvundne Fusse i flere lokale Facebook-grupper, mens han indstillede sig på, at han nok ikke ville se Fusse igen.

- Vi var nervøse for, at den var blevet slugt af en mejetærsker på de nærliggende marker, hvor de høstede et par dage efter, at den var blevet væk, siger Rickey Kruse Pedersen.

Fusse fundet!

Efter nogle dage er der nyt i sagen, og historien bevæger sig nu to en halv kilometer i fugleflugtslinje - over marker, veje og et åløb - fra Sæby til Lille Karleby, hvor Janne Pfeiffer Brun Larsen bor.

Hun gik rundt i sit hus, da hun pludselig hørte flere stemmer kalde ude fra vejen.

- Da jeg kommer ud, er der en dame på en cykel og en mand i en bil, der peger ned på jorden. Og der kan jeg så se en stor skildpadde i min indkørsel, siger Janne Pfeiffer Brun Larsen til TV 2 Lorry.

Janne Pfeiffer Brun Larsen tog skildpadden med sig. Hun fandt straks en papkasse i sit skur og installerede her den gamle skildpadde med både vand og salatblade.

Hun kunne hurtigt fornemme, at papkassen ikke kunne holde skildpadden i skak, og hun besluttede sig for at placere et stykke af en palle ovenpå kassen.

Herefter lavede hun straks et opslag om sit fund på Facebook-gruppen, “Hjælpsom i Kirke Hyllinge.” Inden længe skrev flere personer i gruppen, at skildpaddens ejer måtte være Rickey Kruse Pedersen.

En hård tur

Tilbage i Sæby gjorde skildpadde-ejeren store øjne.

- Det var sgu min. Selvom skildpadder ligner hinanden, kunne jeg med det samme se, at det var min, siger Rickey Kruse Pedersen.

Da skildpadde og ejer blev genforenet hjemme hos Janne Pfeiffer Brun Larsen kunne Rickey Kruse Pedersen se, at Fusse havde flere rifter og skrammer på frontpartiet.

- Den har nok kæmpet for at komme gennem de fem til seks marker. Det har været en hård tur, men den har det godt, og vi er glade, siger den lettede ejer.

Rickey Kruse Pedersens mener, at Fusse kan have drukket morgendug fra blade og spist mælkebøtteblade og måske insekter på sin vej fra Sæby til Lille Karleby.

Torsdag efter arbejde skal Rickey Kruse Pedersen bruge eftermiddagen på at opgradere indhegningen til Fusse. Han skal blandt andet grave paller ned langs folden.

- Der skal bare lukkes af, så det her ikke sker igen.

Skildpadder kan klare markflugt

I 2015 døde en skildpadde i en zoologisk have i Calcutta i Indien i en alder af 250 år. Russiske landskildpadder som Fusse kan blive op mod 100 år gamle, oplyser Mads Bertelsen, der er dyrlæge i Københavns Zoologiske Have.

Det er en lille tank, der bare kører

Mads Bertelsen, dyrlæge i Københavns Zoologiske Have

Han kalder skildpadder for små "tonsere".

- Det er en lille tank, der bare kører. Så længe den kan mase og kratte, så gør den det, siger Mads Bertelsen, der bekræfter, at skildpadder er i stand til at foretage flugtture, som Fusse forsøgte.

Skildpadder som Fusse kan således i princippet klare sig uden mad i op mod fire måneder, ligesom hun har en stor blære, der kan holde på væske i længere tid. De lever normalt i Syd- og Østeuropa, hvor natur og klima er mere tørt, oplyser Mads Bertelsen.

Og samtidig er marker ikke et problem af forcere.

- De er ikke så hurtige, men forholdsvis terrængående. Vejene har dog været en stor udfordring, siger Mads Bertelsen.

Han opfordrer til, at ejere af skildpadder passer godt på deres kæledyr, da der er flere eksempler på, at skildpadderne forsvinder og ender deres liv på tragisk vis.