Lokalt

Villy Søvndal vil være borgmester

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Efter en lang karriere i politik, senest som regionsrådsmedlem, melder SF’eren Villy Søvndal sig som mulig borgmesterkandidat i Kolding Kommune.

Den tidligere udenrigsminister og formand for Socialistisk Folkeparti, Villy Søvndal, gør sig som 68-årig klar til endnu et eventyr i dansk politik.

Denne gang vil han tilbage i kommunalbestyrelsen i Kolding Kommune, som han forlod for 16 år siden - og han drømmer om at blive borgmester. Det siger han til TV Syd.

- Kandidaturet bunder i, at jeg har fået mange henvendelse fra folk, der gerne ser mig som borgmester i Kolding Kommune. Personligt synes jeg også selv, at Kolding trænger til flere og nye visioner for, hvor man gerne vil hen. Det synes jeg ikke, det nuværende flertal med Venstre og Dansk Folkeparti har formået. De er ikke dygtige til at gå i dialog med borgerne. På det seneste har der været nogle dårlige sager, og jeg synes, der mangler noget demokratisk dannelse, siger Villy Søvndal.

I øjeblikket sidder Villy Søvndal som regionsrådsmedlem i Region Syddanmark. Ved valget i 2017 fik han 69.841 personlige stemmer, hvilket kun blev overgået af den nuværende formand, Venstres Stephanie Lose (V), der fik 89.583 stemmer.

Villy Søvndal forventer at kunne trække en del personlige stemmer. Det og medvinden, som SF og Socialdemokratiet oplever i øjeblikket landspolitisk, skal løfte partiet i Kolding over de 7,1 procent af stemmerne, som de fik ved kommunalvalget i 2017.

- Der er ikke noget, der er givet på forhånd, men jeg vurderer, at borgmesterposten er inden for rækkevidde. Det vil selvfølgelig være naturligt for SF at samarbejde med Socialdemokratiet, De Radikale og Enhedslisten i forhold til en borgmesterpost, men jeg kommer ikke til at udelukke et samarbejde med andre partier også. Jeg kommer ikke til at føre snæver blokpolitik, fortæller han.

Færdig med regionsrådet

Ved regionsrådsvalget i 2017 inviterede Stephanie Lose (V) ikke SF med ind til forhandlingerne om regionsrådets sammensætning. Villy Søvndal og SF måtte betale prisen for en vedvarende kritik af regionsrådsformanden under valgkampen. Selvom Villy Søvndal fik en anstrengt start i regionshuset i Vejle, er det dog ikke derfor, han nu vælger kommunalpolitikken.

Blå bog om Villy Søvndal

  • ‎Født 4. april 1952 (68 år)
  • Folketingsmedlem fra 1994 til 2013.
  • Valgt som formand for Socialistisk Folkeparti i 2005.
  • I Helle Thorning-Schmidts regering var Villy Søvndal udenrigsminister.
  • I 2012 trak Villy Søvndal sig som formand for Socialistisk Folkeparti, og i december 2013 forlod han både ministeriet og Folketinget, efter at han blev ramt af en blodprop i hjertet.
  • Siden 2017 har han været regionsrådsmedlem i Region Syddanmark, hvor han blev valgt ind med 69.841 stemmer.

- Ret hurtigt efter valgnatten drak Stephanie Lose og jeg en kop kaffe sammen. Derefter har samarbejdet været godt. Det er derfor ikke på baggrund af valgnatten for tre år siden, at jeg vælger noget andet nu, siger han.

Som regionsrådsmedlem har han siddet i Forretningsudvalget og Sundhedsudvalget.

- Det har været et fantastisk spændende og lærerigt arbejde. Det har derfor heller ikke været en nem beslutning. Jeg har dog overvejet, om jeg kan sidde begge steder, hvis jeg ikke skal være borgmester, men skal jeg det, kan jeg naturligvis ikke satse på to heste, fortæller han.

Skal have de sidste aftaler på plads

Det er ikke nyt for Villy Søvndal, hvis han skal være en del af byrådet i Kolding Kommune. Han sad som medlem fra 1982 til 1994. Derefter blev han valgt ind i Folketinget for første gang.

Før han kan blive officiel borgmesterkandidat i Kolding, skal det godkendes af partigruppen i Kolding. Her hilser man dog Søvndals ønske velkommen. Det skriver SF Kolding i en pressemeddelelse. Selv oplyser Villy Søvndal, at han i øjeblikket er ved at "få det sidste på plads" omkring kadidaturet.

- Missionen i hele mit liv har været politik. Jeg har stadig meget lyst til politik, og jeg har ikke mere at gå og hakke i ude i min have. Jeg er fysisk i topform, og jeg bliver rastløst uden politisk arbejde. Derfor vil det også være kronen på værket, hvis jeg kan få lov at udfolde mine visioner for Kolding Kommune i forreste række, fortæller han.