Aarhusianere undrer sig: Hvorfor har buschaufførerne ikke mundbind på?
Det er et krav, at folk i Aarhus skal bruge mundbind, når de kører med offentlig transport. Men for buschaufførerne er der andre regler.
Aarhus Sporveje har mandag fået flere henvendelser fra passagerer, der undrer sig over, at de skal bruge mundbind i busserne, mens buschaufførerne kører uden.
Ifølge buschaufførernes chef er deres første prioritet at få bussen sikkert igennem, og det kan mundbind være med til at forhindre.
- Det er en udfordring for os at bruge mundbind hele dagen, siger Bjarne Larsen, der er HR- og kvalitetschef hos Aarhus Sporveje, til TV2 ØSTJYLLAND
Kombinationen af mundbind og høje temperaturer, briller og kroniske sygdomme kan ifølge Bjarne Larsen være farlig for chaufførerne og dermed også passagererne.
- Vi skal nok sige til vores chauffører, at de skal bruge mundbind, men når man kører i 7,5 timer, og der er 27 grader udenfor, så kan det være anstrengede at køre med mundbind hele dagen, siger han og tilføjer:
- Det skal være sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og hvis det begynder at blive ubehageligt, og det tager fokus fra trafikken og medtrafikanter, så skal man tage det af, tilføjer han.
Ifølge Midttrafik skal chaufførerne som udgangspunkt bruge mundbind, men føler de ubehag, må de gerne tage det af. Samtidig er der undtagelser for chaufførerne, ligesom der også er for passagererne.
Plexiglas og sprit
Ifølge Aarhus Sporveje må chaufførerne også gerne tage mundbindet af, hvis de bruger briller, og brillerne dugger. Og generelt er reglen indtil videre, at det skal være arbejdsmæssigt forsvarligt at køre bussen gennem byen.
Til gengæld er buschaufførerne afskærmet med plexiglas, og de har sprit til rådighed.
Kravet om mundbind i offentlig transport i Aarhus gælder juridisk fra 11. august og frem til 1. september og er indført for at begrænse smitten med covid-19. Overholder man ikke kravet, kan man blive bedt om at forlade busser og letbane.