Lokalt

Krav om mundbind vælter apoteker - kø helt ud på vejen

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

I Aarhus er antallet af coronasmittede steget markant den seneste uges tid, og derfor er der kommet en række nye krav og opfordringer i byen.

Der er indført krav om brug af mundbind i al offentlig transport i Aarhus Kommune.

Det står fast efter et møde fredag mellem sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og de øvrige partier i Folketinget.

Efter udmeldingen valfartede aarhusianere derfor til de lokale apoteker for at få fingrene i de eftertragtede mundbind – men mange måtte gå forgæves.

TV2 ØSTJYLLAND besøgte fredag tre apoteker i Aarhus – og på få timer fik de langet flere tusinde mundbind over disken.

- Vi har oplevet en enorm efterspørgsel i dag. Der var kø helt ud på vejen, og det har der været i flere timer, fortæller farmakonom ved Sct. Lukas Apotek i Aarhus, Gunn Esoylo, til TV2 ØSTJYLLAND.

På Sct. Lukas Apotek solgte de den sidste af 200 pakker á 5 mundbind fredag klokken 15:30.

Krav glæder buschauffører

I Aarhus er antallet af coronasmittede steget markant den seneste uges tid - senest er 71 personer konstateret smittet siden torsdag.

Det fik fredag eftermiddag Styrelsen for Patientsikkerhed til at udsende en liste på ti punkter over tiltag, der iværksættes i Aarhus for at bringe smittespredningen under kontrol.

Nye retningslinjer for Aarhus

Krav om mundbind.

Undgå offentlig transport.

Øget afstand i butikker.

Opfordring til hjemmearbejde i videst muligt omfang.

Følge råd i forhold til private fester.

Anbefaling om at udskyde fremmøde i gymnasier.

Ruskurser og lignende udskydes eller aflyses.

Flest mulige aktiviteter foregår udendørs.

Massiv informationsindsats fra Aarhus Kommune.

Kravet om mundbind i al offentlig transport er ét af de tiltag. Og det glæder buschaufførerne i Aarhus, der den seneste uge har været ramt af flere tilfælde med smitte blandt medarbejdere.

- Det gør mig mere tryg, at det nu bliver et krav. Jeg har måske 600 mennesker med hver dag, så det er rigtig mange, der passerer mig. Vi skal passe på alle sammen lige nu, fortæller buschauffør, René Nørgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Passagerer støtter op

I de 10 præsenterede tiltag opfordrer Styrelsen for Patientsikkerhed ligeledes til, at man undgår offentlig transport, hvis andre transportmidler er mulige.

Og både kravet om mundbind og opfordringen til at springe busturen over, støtter passagererne også op om.

- Jeg synes, det giver god mening, og jeg havde selv mundbind på i dag, fordi det giver en anden tryghed. Vi skal ikke udsætte hinanden for fare eller være bange for at være tæt på hinanden, fortæller Victoria Oddershede fra Riisskov, der også gerne hopper på cyklen.

VIDEO: Se hvordan du bruger mundbindet korrekt. Videoen er fra d. 2. august 2020. Video: TV 2 Østjylland

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, har en kraftig opfordring til borgerne:

- Det er nu, det gælder! Situationen med det stigende smittetryk i Aarhus er særdeles alvorlig og kræver opmærksomhed og handling fra os alle. Jeg skal derfor opfordre til, at alle borgere, virksomheder, uddannelsesinstitutioner, foreninger m.v. følger de nye anvisninger og anbefalinger, vi har aftalt med de statslige myndigheder. Enhver har et ansvar i kampen mod corona-epidemien. Kun ved en stærk, fælles indsats kan vi begrænse smitten, siger han i en pressemeddelelse.