Lokalt

Hundredvis af unge festede hele natten og morgenen på Amager Fælled - naturelsker rystet

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Søndag var Amager Fælled scene for en stor fest, og det vækker forargelse i gruppen Amager Fælleds Venner.

Christina Stougaard Hansen var både rystet, vred og ked af det, da hun søndag formiddag dukkede op på naturområdet Amager Fælled.

Med hendes ord var der "stillet op som på et diskotek" med Soundboks-musikanlæg og en større forsamling af unge, og det er i hendes øjne helt uhørt:

- Det er et fredet område, hvor mange mennesker kommer ud for at opleve dyre- og fugleliv, siger hun til TV 2 Lorry.

Forbipasserende: - Der var 300 mennesker

TV 2 Lorry har talt med en anden forbipasserende, Niels Lyksted, som fortæller, at han kunne høre musikken på lang afstand.

Da han fulgte lyden, kom han til en bålplads midt på Amager Fælled. Her vurderer han, at der var omkring 300 mennesker til stede. På det tidspunkt var klokken 05:30 søndag morgen.

Niels Lyksted har postet en række billeder i Facebookgruppen 'Amager Fælleds Venner' - en borgergruppe, der kæmper for at bevare naturområdet, og her har billederne skabt stor debat.

En del reaktioner er forargede. Andre mener dog modsat, at Amager Fælled er et oplagt sted at slå sig løs uden at forstyrre naboer - og at det er dejligt at se, at folk har det sjovt.

Festen rammer samtidig ned i en verserende debat om støjende udendørs fester, hvor beboere på blandt andet Islands Brygge og Nordhavn har klaget deres nød.

Med Amager Fælled har man et afsidesliggende sted, hvor man generer mindre. Kan du ikke forstå, hvis man som festende tænker sådan?

- Nej, jeg kan ikke forstå det. Jeg synes, det er mangel på omsorg og forståelse, og at det er grænseløst, siger Christina Stougaard Hansen.

Havde en god dialog med festdeltager

Det var foranlediget af billederne og debatten i Facebook-gruppen, som hun selv er aktiv i, at Christina Stougaard Hansen søndag formiddag drog afsted mod Amager Fælled.

- Jeg tænkte, at det var mere konstruktivt rent faktisk at tage derud, fortæller hun.

Det kom der faktisk også noget positivt ud af.

Hun kom nemlig i snak med en ung mand og fik delt sit budskab.

- Vi havde en god dialog, og han sagde, at han godt kunne forstå mig, siger Christina Stougaard Hansen.

Den unge mand var ifølge Christina Stougaard Hansen fra Argentina, og hun hørte flere af de fremmødte tale andre sprog end dansk.

På dette tidspunkt var politiet fremme og festen lukket ned.

Forstyrrende for dyrelivet

Ifølge Naturstyrelsen var det et mere udbredt problem for fire-fem år siden, at der blev holdt store, larmende fester på fredede naturområder.

- Det lyder meget plausibelt, at det foregår igen, nu når de unge ikke må tage til Sunny Beach, siger Sven Norup, der er skovfoged i Naturstyrelsen med ansvar for statens arealer på Amager. De er ikke bekendte med festen på Amager Fælled natten til søndag.

Amager Fælled er et fredet område, der hører under Københavns Kommune. Naturstyrelsen har ansvaret for det nærliggende Kalvebod Fælled. Begge steder går larm og fester ud over dyrelivet.

- Det er absolut forstyrrende for både fugle og pattedyr. De bliver forstyrret i at passe deres unger eller i at optage føde, så de vil fortrække sig, siger Sven Norup.

Det er desuden ulovligt at bruge "elektronisk forstærket musik" i naturen.

- Man må gerne sidde med sin akustiske guitar og synge serenader til sin kæreste, siger Sven Norup.

Politiet gav påbud

Jess Voldager, der vagtchef fra Københavns Politi, bekræfter over for TV 2 Lorry, at man søndag formiddag har opløst en fest på Amager Fælled.

Klokken 10:41 fik man en anmeldelse, der gik på støj fra en technofest. Og på stedet mødte politiet cirka 50 festdeltagere.

- Det virkede som en slags efterfest, siger han.

Politiet gav deltagerne et påbud om ikke at spille musik til væsentlig ulempe for omgivelserne. Og det blev fulgt, fortæller vagtchefen.

Ifølge et fotoopslag i Facebook-gruppen ''Amager Fælleds Venner' havde deltagerne samlet skrald efter festen, men efterladt det i poser.

Det var dog ikke muligt at få oplysninger fra politiet om, hvordan området så ud, efter de havde lukket festen.

Stor stigning i anmeldelser om støjgener

Privatfester i det fri under coronakrisen har ført til en væsentlig stigning i politianmeldelser af støjende musik.

Det viser en samlet opgørelse over anmeldelser af, hvad politiet kategoriserer som musik til ulempe, som TV 2 har modtaget.

- Vi har oplevet en voldsom stigning i anmeldelser de seneste måneder. Den er faktisk så voldsom, at det er over en fordobling (i forhold til sidste år, red.), siger vicepolitidirektør Sten Sørensen fra Fyns Politi til TV 2.

I 2019 var der 1.679 anmeldelser, og i 2020 er tallet nu 3.915. Billedet er identisk i samtlige andre politikredse i Danmark.

Fester i det fri har også ført til hærværk, efterladt skrald og glasskår flere steder.

Var det du til stede ved festen? Tip os på redaktion@tv2lorry.dk