Lokalt

Han lå i respirator i 26 dage - nu takker han læge og kommer med opfordring

Finn Jensen blev smittet med covid-19, og lå i respirator i 26 dage.  TV 2 Bornholm
TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Efter et hårdt sygdomsforløb med covid-19 opfordrer Finn Jensen fra Bornholm til, at man ikke slækker og stadig holder afstand.

17. april besøgte Finn Jensen sammen med sin søster og hendes datter sine forældre på deres bryllupsdag. Finns far var syg af kræft, og de vidste godt, at det måske ville blive den sidste bryllupsdag, han kunne fejre.

De vidste ikke, at faderen var smittet med coronavirus, og at både moderen, søsteren, hendes datter og Finn selv et par dage senere ville blive testet positive for covid-19.

Den positive test skulle vise sig at blive starten på et langt og svært forløb for Finn, men også et forløb, som nu er sluttet med stor taknemmelighed og hjertevarme.

Hustru sendt ud af soveværelset

Efter Finn blev testet positiv for covid-19, fulgte han myndighedernes retningslinjer og holdt sig hjemme. Hans hustru, Jette, blev sendt ud af soveværelset, og ægteparret tog generelt deres forholdsregler i hjemmet, for at hun ikke også blev smittet.

De kunne ikke gøre andet end at vente på, at Finn fik det bedre. Det gjorde han bare ikke.

Efter en uge i sygesengen havde Finn stadig voldsom hovedpine, og han fik høj feber. Nu var han også begyndt at hoste. Til sidst ringede han og Jette til vagtlægen, og Finn blev hentet i en ambulance og kørt til Bornholms Hospital.

Her blev han indlagt på corona-afsnittet.

- Det var en prøve, som jeg skulle overstå, og så blev det godt igen. Men det blev ikke godt, og til sidst kunne jeg ikke mere. Jeg kunne ikke få luft, siger Finn Jensen.

Fløjet i kuvøse til Rigshospitalet

Under indlæggelsen på Bornholms Hospital blev Finns vejrtrækning dårligere og dårligere.

2. maj blev han lagt i respirator, og to dage senere blev han fløjet i kuvøse til Rigshospitalet. Her fulgte yderligere 24 dage i respirator, hvor hans tilstand konstant blev overvåget af sygeplejersker og læger, og hvor der dagligt blev rapporteret hjem til hans kone på Bornholm.

Hun måtte - ligesom alle andre pårørende til intensive coronapatienter - nemlig ikke besøge ham.

En kritisk tid

Tiden i respirator kan Finn i dag ikke huske så meget af.

Han var ikke rigtig ved bevidsthed, det meste af tiden sov han. Til gengæld arbejdede folk omkring ham på højtryk - både med at sørge for, at han blev rask, men også med at tale med Finns pårørende.

En af dem, som behandlede Finn, mens han lå i respirator, er overlæge på Rigshospitalet Jørgen Wiis. Og han beskriver det forløb, som Finn var igennem, som kritisk.

- Hvis man var i den situation, som Finn var i, ved vi, at kun en tredjedel ville overleve, fortæller Jørgen Wiis.

Blomster fra lægen

Ud over respiratoren kom Finn efter noget tid også i dialyse - simpelthen for at nedkøle blodet i hans krop. Når feberen var højst, viste termometret helt op mod 42 grader.

Jørgen var på det tidspunkt ikke optimistisk omkring Finns chancer for at overleve. Derfor gjorde han noget usædvanligt. Han rakte ud til Finns hustru.

- Det var Store Bededagsferie og mors dag, og det var lige ved at gå op for os, at Finn nok ikke overlevede. Jeg snakkede med Jette i telefonen, og det gik op for mig, hvor vanskelige vilkår hun arbejdede under, for hun passede jo gården selv. Det er enormt hårdt at være pårørende til én så langt væk, fortæller Jørgen.

Han ville gerne gøre noget for Jette, som sad alene på gården på Bornholm, mens Finn var indlagt på Rigshospitalet. Og det passede med, at Jørgens hustru var på weekendtur på øen. Så Jørgen sendte sin hustru hjem til Jette.

- Da jeg stod op lørdag morgen og skulle på arbejde, ind til Finn, tænkte jeg, at hun skal sgu have nogle blomster, Jette. Så spurgte jeg på afdelingen, om de syntes, at det var okay - det er ligesom en grænse at træde ind over at henvende sig til pårørende på den måde. Så sagde jeg til Jette, da jeg ringede til hende, at det var nok bare et lån. At det var en mors dags-blomst fra Finn, som jeg håbede, at han ville være i stand til at betale tilbage.

Jørgen havde blomster med fra Jette, som Finn modtog, da de mødtes i Rønne Lufthavn.

Buketter til låns

Jørgens håb viste sig at blive til virkelighed. Onsdag mødte Finn Jensen nemlig op i Rønne Lufthavn for at hilse på Jørgen og sige tak. Med sig havde han en buket blomster fra Jette.

- Det er dejligt, at man kan have så stort et hjerte. Det har betydet meget og har ramt mig hårdt, fortæller Finn om Jørgens blomsterhilsen til Jette.

Finn fremhæver generelt den behandling, som han har fået både på Bornholms Hospital og på Rigshospitalet.

- Sygeplejerskerne på intensivafdelingen, det er rørende. De brænder også for deres arbejde, og det er dejligt. Jeg skamroser dem!

En opfordring til danskerne

Finn er i kraftig bedring, men han døjer stadig med følgerne af coronavirus.

Han bliver hurtigere træt, og han har besvær med at trække vejret. Han tager metadon for at vænne kroppen fra den morfin, som han fik, mens han lå i respirator.

Det har i det hele taget været en voldsom oplevelse, og derfor håber han ikke, at folk begynder at tage for let på den trussel, som covid-19 udgør i samfundet.

- Folk skal prøve at passe lidt mere på. Jeg synes, at det hele er blevet meget frit nu. De holder ikke den afstand, som de burde ... Jeg kan også godt forstå det, man bliver jo træt med tiden, og nu skal vi have lov, mener man. Og det skal man også, men man skal bare passe på.