Lokalt

Boligformand raser efter masseslagsmål: - Så kommer vi ikke af ghettolisten

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Politiet vil ikke umiddelbart indføre en visitationszone i boligområdet Motalavej, efter 50 personer var involveret i et masseslagsmål lørdag aften.

Sent lørdag aften opstod der masseslagsmål mellem cirka 50 personer i boligområdet Motalavej i Korsør. Det fik betjente og hundepatruljer fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til at rykke talstærkt ud til området.

Igen søndag eftermiddag klokken 16.55 fik politiet en melding om masseslagsmål, men episoden udviklede sig aldrig til et slagsmål, oplyser Lars Denholt, der er vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Vi havde en patruljebil midt i det hele, og der var omkring 20 mennesker, som skændtes højlydt. Vi rykkede ud med flere patruljer, og det udviklede sig ikke til mere end et skænderi. Så der er ro på, og det har der været lige siden, siger Lars Denholt.

Vagtchefen oplyser, at politiet fortsat vil være i området for at sikre ro og tryghed.

Boligområdet, der er på den hårde ghettoliste, har den seneste tid været plaget af flere uroligheder. Derfor frygter bestyrelsesformanden for boligselskabet Bolig Korsør, at området nu får sværere ved at komme af ghettolisten.

- Jeg bliver vred. Det er møghamrende ærgerligt, fordi vi gør så mange ting for, at det her område skal komme af ghettolisen, og når man har de her store slagsmål, så kommer vi ikke af ghettolisten på noget som helst tidspunkt, siger bestyrelsesformand Ebbe Jens Ahlgren.

- Og det irriterer mig, fordi jeg gerne vil beskytte lejerne, men det kan jeg ikke, når folk slås på gaden, tilføjer han.

Visitationszone efter slagsmål

Et andet slagsmål med mellem 20 og 30 personer fik 18. juni politiet til at indføre en visitationszonen omkring Motalavej.

I samme uge blev en 17-årig ung mand stukket i brystet med en kniv under et lignende slagsmål. En 16-årig dreng sidder varetægtsfængslet i sagen sigtet for drabsforsøg.

Tilbage i marts blev der affyret skud mod en lejlighed i en boligblok på Motalavej. I den sag sidder en mor og en søn fængslet. Politiet har tidligere oplyst, at de i efterforskningen ser på, hvorvidt der kan være en sammenhæng mellem de to episoder.

Inden for en visitationszone kan politiet visitere folk efter våben uden at have foretaget en sigtelse først og uden at have en begrundet mistanke om, at vedkommende er i besiddelse af våben. Hvis politiet finder våben på personen, kan det føre til en skærpet straf.

Boligformand ønsker ikke visitationszoner

Visitationszonen blev siden forlænget, fordi politiet på daværende tidspunkt vurderede, at konflikten i området fortsat var aktiv. Men 9. juli valgte politiet at ophæve visitationszonen.

- Der er helt roligt på Motalavej, sagde Peter Compen, der er fungerende politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, dengang til TV2 ØST.

- Vi mener, at det, at vi har indført visitationszone, har medført, at roen er genoprettet, og at der er den nødvendige ro og tryghed på Motalavej nu, så der er ikke grundlag for at fortsætte, tilføjede han.

Ebbe Jens Ahlgren, der også sidder i kommunalbestyrelsen for Venstre i Slagelse Kommune, ærgrer sig over det ry, der følger med en visitationszone.

- Jeg bliver bundærgerlig over, at vi skal have visitationszone i vores by. Det er sådan noget, man hører om inde i København, og det skal vi ikke have hernede, siger han.

Politiet valgte forleden at ophæve visitationszonen for området, hvorefter der opstod slagsmål. Hvad tænker du om det?

- Det vil jeg overlade til politiet, så de kan vurdere, om der skal oprettes visitationszoner igen. Men man kan spørge sig selv, om det var på tide at lukke ned, når sådan en ballade blusser op igen, svarer Ebbe Jens Ahlgren.

Trygheden blandt beboerne falder

De seneste voldsomme episoder får ifølge Ebbe Jens Ahlgren trygheden blandt beboerne i området til at falde drastisk.

- Det er utryghedsskabende, og i politiets seneste rapport ser vi faktisk, at 20 procent er blevet mere utrygge ved at bo herude i området. Det er klart, at når sådan noget sker foran ens gadedør, så bliver man utryg. Jeg vil beskytte de lejere, som bor der, i stedet for nogle få utilpassede og kriminelle og deres familier. Vi må beskytte dem, der vil bo trygt og godt, siger han.

Ifølge politiinspektør Kim Kliver ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi skal beboerne i området dog ikke være utrygge trods lørdagens masseslagsmål.

- Man kan være tryg som borger, fordi det her er begrænset til en lille gruppe lokale personer, som har et konfliktforhold, og som vi håndterer. De øvrige skal føle sig trygge i form af, at vi er i området – både med betjente, som de kender, men også med andre betjente, så vi har mulighed for at gribe ind, hvis der er nogen, som ikke forstår de almindelige spilleregler, siger han.

Politiet opretter ikke visitationszone med det samme

Kim Kliver forklarer videre, at konflikten udspiller sig mellem to større grupperinger fra området.

- Der opstår en konflikt mellem nogle personer, som kommer i slagsmål. Der er cirka 50 personer på det tidspunkt, hvor det går mest hedt til. Vi er hurtigt massivt til stede og får dæmpet den uro, der er i området og får styr på situationen.

Vil politiet genindføre visitationszonen?

- Status er nu, at vi følger situationen. Vi kan håndtere situationen – uanset om vi har en visitationszone eller ej.