Lokalt

Turisterne vælter ind på lille ø i Lillebælt: - Det er som Strøget i København

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

På Aarø har de også mærket en kæmpestigning i antallet af turister, efter at færgeturen i juli er gjort gratis for fodgængere og cyklister.

De gratis færger for gående og cyklister i juli er en dundrende succes og giver travlhed på de danske øer.

Til glæde og nogle gange også til lidt frustration hos øboerne, der har fået rigtig travlt med de mange gæster.

Det kan de skrive under på på den lille ø Aarø, der ligger i Lillebælt ved udmundingen af Haderslev Fjord.

- Vi har aldrig nogensinde haft så travlt. Det er nærmest som at være på Strøget i København, fortæller Marianne Weiman, der er indehaver af Brummers Gaard, der er et lille hotel med restaurant og café.

Med så mange mennesker på øen, må de tænke kreativt, når de skal forsøge at tilfredsstille alle gæsterne.

- Når alt er reserveret, og folk fortsat kommer og efterspørger et bord, vil vi nødigt skuffe dem. Så har vi lavet en telefonliste, hvor vi ringer til folk, hvis der lige pludselig kommer et ledigt bord, og det fungerer rigtig fint, siger Marianne Weimann.

Rigtigt mange benytter den gratis færgebillet til at tage en tur til Aarø.

De gratis færger giver andre oplevelser

De mange sommerturister blev nærmest serveret på en tallerken med Folketingets sommerpakke, der blandt andet har betydet gratis færger for cyklister og fodgængere i juli.

Det fik også Susan Alstrup Aalborg og familien til at lade bilen stå på fastlandet og tage på endagstur til Aarø.

- Når færgerne er gratis, så opstod muligheden for at gøre noget andet, end vi plejer. Det er utrolig dejligt, at det er så nemt, siger hun.

Overfartsleder på Aarø Færgefart, Jan Peter Sejersen, er meget overrasket over den store succes med gratis færgefart for cyklister og gående.

40 procent flere tager færgen til Aarø

Det er familien ikke ene om at gøre. I disse uger sejler Aarøfærgen i pendulfart mellem Aarøsund og Aarø, fordi rigtig mange mennesker tager på tur i sommerlandet.

Overfartsleder ved Aarø Færgefart, Jan Peter Sejersen, er ret forbavset over, hvor mange der vælger en gratis sejltur til Aarø.

- Jeg havde skønnet, vi ville få en stigning på 25 procent i forhold til sidste år, men at vi har over 40 procent flere, det overrasker mig meget.

Langt fra den eneste ø

Også på øerne Endelave, Orø, Tunø og Ærø har de lokale erhvervsdrivende haft usædvanligt travlt.

Det har blandt andet vakt begejstring på den lokale kro på Endelhave, der har været nødt til at afvise flere henvendelser, den har fået fra ferietrængende danskere.

Det er en luksus at stå i kø, for det betyder, at der er nogle inde og lægge penge

Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer

Imens har andre øboerne givet udtryk for, at de ekstra turister ikke kun er fryd og gammen, fordi juli i forvejen er en af de mest travle perioder hele året.

Lars Hansen, konstitueret formand i Småøernes Færgeselskaber, forklarede tidligere i juli, at de gratis ruter ikke kommer særlig belejligt.

- Normalt har øboerne deres faste pladser og rutiner på færgen, men i går var der bare lige 100 turister oveni, som gjorde, at der ikke var plads nok på færgen til alle under alle overfarter, sagde han til DR Nyheder.

God grund til begejstring

Men øboere og skibsførere bør være begejstrede, mener Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, der er en interesseorganisation for 27 danske småøer.

- På vores ø, Omø, siger vi, at det er en luksus at stå i kø, for det betyder, at der er nogle inde og lægge penge, som kan sikre butikkens overlevelse.

- Det blik må vi have på. Måske bliver vi lidt lange i blikket sidst på sæsonen, men sådan er det, siger hun til Ritzau.